Amerikanska presidenter brukar förlora stort i mellanårsval, men Trump förlorade långt mindre än Obama och Clinton i nattens mellanårsval.

När Barack Obama varit president i två år förlorade han 63 ledamöter i representanthuset och 6 senatorer. Bill Clinton förlorade 54 ledamöter och 9 senatorer. Ronald Reagan förlorade 26 ledamöter men ingen senator två år efter tillträdet.

I nattens val, som inte är färdigräknat, ser det ut som att Trump har vunnit 4-5 senatorer och förlorat cirka 30 ledamöter i representanthuset.

Historiskt sett är det ett mycket framgångsrikt valresultat för en sittande president.

Att netto vinna senatorsplatser har bara hänt en gång på 100 år: Richard Nixon vann 2 ytterligare senatorsplatser 1970. Nu ser det ut som att Trump kan öka republikanernas majoritet i senaten med 5 mandat.

En förklaring till framgångarna är demokraternas skandalösa behandling av domaren Brett Kavanaugh när han tidigare i höst nominerades av Trump till Högsta domstolen. För att försöka fälla nomineringen anklagades domaren för övergrepp och gruppvåldtäkt. Anklagelser som var så smutsiga och lögnaktiga att många amerikaner reagerade och i jämna delstater förlorade demokratiska senatorer som röstade emot Kavanaugh som HD-domare.

En stor vinst för republikanerna var att man besegrade demokraternas senator i Florida. Nu är båda senatorer republikaner från den viktiga delstaten Florida.

I representanthuset förlorar dock republikanerna sin majoritet. Valkretsarna är mindre och väljargrupperna mer profilerade. Här är kvaliteten på kandidaterna också mer skiftande. I valkretsar där demokrater ställde upp med krigsveteraner med mittenprofil vann de över republikaner utan stark profil.

Nattens val i USA skulle demokraterna storma fram och ta över kongressen. Det blev en vindpust.

Genom sin kampanj har Donald Trump visat att han inte bara var en ”kändis” som kunde bli vald, och sedan försvann. Trump har visat politisk förmåga som få kan jämföra sig med.