FAKE NEWS. Aftonbladet, Expressen, SVT och flera andra stora medier har rapporterat om att nyanlända kastats ut på gatan i Solna och tvingas bo i tält. Men enligt Nyheter Idag var tälten tomma på natten. 

Bland annat Aftonbladet har skrivit om hur migranter tvingas sova i tält när de förlorar sina bostäder efter att den tvååriga etableringsperioden är slut. ”De har fått lämna sina lägenheter för att kommunen ska göra plats för andra nyanlända. Nu tvingas ett 15-tal personer övernatta i tält på Bredkilsbacken i Solna”, uppger tidningen.

Syriern Ahmad Wani, 26, fotograferad i ett av tälten, är en av de personer som vräkts från lägenheterna i modulboendet på Bredkilsbacken i Solna.

– Sverige lovade att skydda oss från kriget, men det här är inte vad jag kallar skydd, säger  han och visar upp tältet som påstås ha varit hans sovplats under de senaste nätterna innan intervjun.

Bara en madrass
Därinne finns bara en madrass, övriga sakerna som Ahmad Wani äger vågar han inte förvara i tältet på grund av stöldrisken, uppger han.

– Det känns inte alls tryggt att sova här. Vi kan råka ut för vad som helst. Dessutom har det varit väldigt kallt.

Tälten var tomma
Men nu visar Nyheter idag, att tälten utanför Bredkilsbacken var tomma. Varken Ahmad Walni eller andra personer som uttalat sig syntes till.

Tälten ska vara av en sort, ”Festivaltält”, som just nu reas ut för 299 kronor. Tälten var tomma både på söndagskvällen och måndagsmorgonen.

Polis lät det vara
På platsen råder campingförbud. Det kritiseras även att polisen var där på lördagen, ska ha bett dem att riva sina tält, men gjorde inga ingripanden utan skulle låta det bero över helgen.

Kritiker talar om ”påverkansoperationer”, Potemkinkulisser och asylaktivism. Vem kan ligga bakom tältläger-aktionen? Flera menar att tälten har ställts upp för att påverka kommunerna att ge förtur till migranterna, och media kritiseras för att inte granska utan bedriva agendajournalistik. Och kommer de medier som rapporterade att gå ut med att det var lögn?

Förvaltningsbeslut
Förvaltningsrätten gav tidigare i år Lidingö stad rätt att ta tillbaka lägenheter som getts till nyanlända, när etableringsperioden på två år tagit slut. Den tiden är kommunerna ansvariga för att se till att kommunplacerade migranter får bostad men efter två år ska de på samma villkor som andra medborgare i kommunen söka bostad. Detta beslut stödjer sig nu Solna på när man säger upp kontrakten.