Talman Andreas Norlén kommer att föreslå riksdagen att välja Ulf Kristersson (M) till statsminister. Omröstning kan ske i mitten av nästa vecka.

– Processen måste föras framåt. Ny dynamik måste uppstå mellan partierna. De resultatlösa samtalen måste få ett slut. Nu är det dags att riksdagen får ta ställning, sa Andreas Norlén vid presskonferens på måndagsförmiddagen.

Talmannen har kommit fram till att sonderingsuppdrag inte fungerar, utan att han måste föreslå skarpa förslag till statsminister så att partierna tvingas ta ställning i omröstning.

Formellt kommer talmannen att lämna sitt förslag till statsminister nästa måndag 12/11, och då kommer omröstning enligt riksdagsordningen att ske tidigaste onsdag 14/11.

Skälet till denna fördröjning är att ”vi befinner oss i en situation som vi inte befunnit oss i tidigare”, sa Norlén.

– Nu är läget annorlunda. Det är inte på förhand uppenbart hur olika partier kommer att ställa sig till Ulf Kristersson. Jag har fått signaler om att hans förslag till regeringsbildning behöver förtydligas på olika punkter, så att olika partier ska veta vad de har att ta ställning till. Det kan också vara så att olika partiers beslutorgan behöver kallas in för att ta ställning till förslaget, sa talmannen.

På fråga från journalister om talmannen kan dra tillbaka sitt nu aviserade förslag om Ulf Kristersson, svarade han att det bara kommer att övervägas om någon annan hör av sig till talmannen och meddelar att man har samlat en majoritet av riksdagsledamöterna.

Skarpt läge
Nu går alltså regeringsbildningen in i skarpt läge. Istället för prat om oförenliga mål, måste partier nu bestämma sig: ja eller nej till Kristersson. Att avstå är också ett alternativ som i praktiken betyder passivt ja.

För mer analys: Skarpt läge om statsministerval – vad händer nu?