Det heter att läget i svensk politik är ”komplicerat”. Så är det inte. Problemet är enkelt. Det gäller bara för Centerpartiet att bestämma sig för vem man röstar ja. Antingen Löfven med V-stöd, eller Kristersson med SD-stöd.

Skälet till att regeringsbildningen drar ut på tiden är att Centerpartiet röstat nej till Stefan Löfven (S) och sedan röstat nej också till Ulf Kristersson (M). Det som är nytt är att ett parti blockerar båda naturliga regeringsbildare. Visst gör Liberalerna det också, men de är så små att deras mandat är helt oväsentliga i sammanhanget. De kan rösta hur de vill, det påverkar ingenting.

Det är därför hög grad av hyckleri när Annie Lööf står och beklagar sig över att det blivit så många nej i statsministervalen. Det är hennes fel att det blivit nej mot båda huvudkandidater.

En del har börjat spekulera i att Centerpartiet vill ha nyval och därför röstar ner alla kandidater. Det är den enda logiska förklaringen till att göra så som Centerpartiet gjort. Men samtidigt är det svårt att se skälet med att driva fram nyval, ur Lööfs perspektiv. I ett extra val skulle Sverigedemokraterna växa än mer, medan Centerpartiets näraliggande partier L och MP kan åka ur.

Det måste råda intellektuell härdsmälta i Centerpartiet. Man vill se regeringar med partier som absolut inte vill ingå i Centerpartiets drömregering. Och igår påpekade Jonas Sjöstedt (V) att han kräver inflytande i de möjliga ”blocköverskridande” regeringar som Annie Lööf talar om. Och här är det Sjöstedt som befinner sig i verkligheten.

Statsministervalet är egentligen rakt och enkelt, även för Centerpartiet. Antingen väljer man Stefan Löfven som blir beroende av stöd från Vänsterpartiet. Eller så väljer man Ulf Kristersson som blir beroende av stöd från Sverigedemokraterna.

Centerpartiet måste välja. De har att gå över till vänsterblocket med kommunistisk anstrykning, eller stödja en mer konservativt inriktat regeringsalternativ som sätter lag och ordning, trygghet och gränsskydd före utopisk globalism med naiv migrationspolitik.

Var god välj!