ISLAMISM. Nya uppgifter kommer i skandalen om haveriet inom SSU Skåne, som kapats av islamister. Man har bjudit in hatpredikanter, spridit extremism och fler aktiva än man tidigare trott har delat våldsbejakande och antisemitiska inlägg. 

Skandalen om det islamistkapade ungdomsförbundet växer. Mer detaljer framkommer som ännu tydligare tecknar bilden av islamistiska, extrema och ickedemokratiska värderingar, främmande för de arbetarrörelsen står för. Nu avslöjar Kvällsposten att SSU Malmös ordförande Tiba Awni bjöd in predikanten Hussein Hamad förra året för att samtala om religionens plats i samhället. Hussein Hamad kallar sig ”lite av en ungdomscoach, en ungdomsimam”. Han beskrivs av terrorforskaren Magnus Ranstorp som en ”framträdande föreläsare i den salafistiska miljön”. Även Sofie Löwenmark, som granskar jihadister i Sverige, konstaterar att mannen har ”obestridligt rört sig i extrema miljöer med personer som sedan drog till Irak/Syrien”.

Bland annat har Hussein Hamad samarbetat med den ökände salafistiske Gävleimamen Abo Rad, som har hyllat Islamiska staten, IS. Hamad har även sagt att alla som kallar sig muslimer inte är det på riktigt samt att muslimer måste använda sharia som måttstock, inte det svenska samhällets sätt att definiera extremism.

– Det är inte så att bara för att man lever i ett icke muslimskt samhälle, och för att något blivit normaliserat, att motsatsen då blir extrem.

”Islamofobi”
Hussein Hamad har föreläst hos kritiserade Sveriges Förenade muslimer, som förlorat sina statsbidrag efter odemokratiska uttalanden, samt hos Al-Istiqahma unga systrar, som numera har lagts ned då stor del av medlemmarna rest till Syrien.

Hussein Hamad vill inte svara på Kvällspostens frågor om avslöjandet. Han skriver i ett sms att han har annat för sig.

”Dina frågor är så utnötta och uttjatade islamofobiska tankefigurer att de i det närmaste hade kunnat vara lumporna Raskolnikov har på sig i Brott och straff”.

Visste inte
Tiba Awni slår ifrån sig och säger att hon inte visste om att Hamad hade radikala salafistiska åsikter förrän nu, och att SSU Malmö i så fall inte hade bjudit in honom.

Inte ta i hand
Under Hamads samtal sa även SSU:aren Mediha Ahmadi, ledamot i kommunfullmäktige, att man inte ska behöva ta någon av det motsatta könet i hand.

Detta vill hon inte kännas vid, när reportern frågar.

– Det har kommit till min kännedom att du försöker vantolka mig. Det jag har sagt är att jag personligen inte skulle ta illa upp om någon valde att inte skaka hand med mig.

Brinnande israelisk flagga
Utöver detta har antisemitiska och våldsbejakande inlägg på sociala medier gillats av aktiva SSU:are. Bilder på ett litet barn som bär ett tungt vapen och en brinnande israeliska flagga har gillats och kommenterats positivt av SSU Helsingborgs före detta ordförande, Ajat El-Khalayli, som sitter i barn- och utbildningsnämnden och satt i kommunfullmäktige mellan 2010-2018.

Hon är en av de 33 SSU-medlemmar som i en debattartikel påstår att granskningen av SSU är ”falsk fakta som sprids för att skada SSU Skåne”.

”Sionistisk agent”
Flera andra har även delat våldsbejakande, antisemitiskt material. Mohammed Adeeb, ordförande SSU Malmö Centrum, delade konspirationsteorin om att Egyptens president är ”sionistisk agent med judisk mor”.

En annan SSU-aktivist har delat ett inlägg där den av EU terrorstämplade Al-Aqsa-martyrernas brigader skriver att ”sionismens svansar förstört Irak, Syrien, Jemen och Libyen”.

Vice ordförande Khloe Abdel Wahab sa i SR:s Studio Ett att hon vägrar avgå trots att hon praktiserat hos Egyptens militärregim, att det i grunden handlar om islamofobi och rasism.

Stängt av medlemmar
SSU:s förbundssekreterare Andrea Törnestam skriver i ett mail till Kvällsposten att Mohammed Abeed har uppmanats av sin styrelse att avgå, vilket han också har gjort, samt att man har stängt av de medlemmar som omnämns i artikeln medan en djupare granskning av uppgifterna pågår.

”Om det stämmer att förtroendevalda i SSU Skåne har agerat på ett sätt som strider mot våra värderingar kommer vi agera resolut emot det. Det finns ingen plats för extrema åsikter inom SSU.”

Samt att :

“Om uppgifterna stämmer bör delar av informationen inte kunnat undgå nuvarande distriktsledning. Det gör det mycket svårt för SSU Skåne att återupprätta förtroendet och fortsatt få finansiering från förbundet.”