ANALYS. Nu går riksdagen från prat och önsketänkande till skarpt läge. Partier måste nu bestämma sig: ja eller nej till Kristersson. Att avstå är också ett alternativ, men som i praktiken betyder passivt ja.

För att Kristersson ska bli utsedd får inte 175 ledamöter eller fler rösta nej. Om man ska gå på det partiledarna sagt efter valet kommer en majoritet att göra det, rösta nej. S-V-MP har 144 röster och C har 31 röster. Om dessa partier röstar nej, kommer Kristersson inte att väljas.

Vad Liberalerna gör spelar ingen roll, de är för få för att påverka statsministervalet.

Centerpartiet sa inte nej före valet
Men före valet var Annie Lööf inte lika kategorisk som hon varit efter valet. I partiledarutfrågningar har hon inte sagt att C tänker rösta nej till Kristersson om han vill bilda en mindre regering som behöver stöd från Sverigedemokraterna (se här). Hon har passat på den frågan vid ett flertal tillfällen, och därför kan hennes parti lägga ner sina röster och släppa fram Kristersson. Hon bryter då inte mot några vallöften. Hon har inte sagt att C ska rösta emot en sådan regering – före valet.

Sverigedemokraterna kräver garantier
En annan förutsättning för att Kristersson ska bli vald är att inte Sverigedemokraterna röstar nej.

Partiet har upprepade gånger sagt att man behöver garantier från tänkta statsministerkandidater för att kunna lägga ner sina röster och släppa fram en ny statsminister.

Moderatledaren behöver således under veckan på något sätt informera Jimmie Åkesson om vilken migrationspolitik och kriminalpolitik han avser att den nya regeringen ska föra. Talmannen talar om ”förtydliganden” som Kristersson kan behöva göra för partierna. Sådana måste ske till Sverigedemokraterna. Åkesson har själv nämnt att Moderaterna kan ge nödvändiga skriftliga garantier med talmannen som mellanhand. Då har inte Kristersson ”samtalat” eller ”förhandlat” direkt med Åkesson.

Ett sätt som Samtiden nämnt är att Åkesson får, via talmannen, ta del av utdrag ur en kommande regeringsförklaring. Utifrån formuleringarna som Moderaterna lämnar, kan sedan Sverigedemokraterna ta ställning till om det är tillräckligt för att lägga ner sina röster och släppa fram Kristersson eller om man ska rösta nej.

Ingen behöver svika vallöften
Om partierna agerar så som här nämnts – C lägger ner rösterna med hänvisning till vad Lööf sa i partiledarutfrågningar och M ger SD garantier genom utdrag ur kommande regeringsförklaringen via talmannen – kan Ulf Kristersson bli vald till statsminister i nästa vecka.

Och ingen har då svikit några löften från valrörelsen.

Om partierna däremot behåller tonläget som uppstått efter valet, då kommer C att rösta nej. Och om M inte ger SD några garantier, då kommer också SD att rösta nej.

För att sammanfatta: makten ligger i händerna på Annie Lööf, Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson.