I pressträffarna efter den senaste talmansrundan var Jonas Sjöstedt (C) tydlig med att hans parti kräver inflytande över den blocköverskridande regering som Annie Lööf (C) tänker sig.

Det är inte enbart borgerliga röster som är djupt besvikna på att Centerpartiet och Liberalerna. Men medan de borgerliga är det därför att C och L fällde Ulf Kristersson som statsminister igår, är yttersta vänstern besvikna på att Annie Lööf vill räkna bort Vänsterpartiet i den blocköverskridande regeringen hon vill se.

Jonas Sjöstedt (V) läxade upp Lööf genom att påpeka att utan Vänsterpartiets mandat, blir det ingen blocköverskridande regering. Och Vänsterpartiet kommer att ställa hårda krav som stoppar Centerpartiets önskan om att reformera arbetsrätten.

Under pressträffen kallade Sjöstedt L och C för extrema partier eftersom de enligt honom driver en extrem ekonomisk politik.

Ändå kan han tänka sig att samarbeta med dem – om vänsterpartistisk politik.

Det är Sjöstedt som räknar rätt i vilka mandat och partier som krävs för en ”blocköverskridande” regering. Utan Vänsterpartiet får S-MP-C-L bara 167 mandat. För att få majoritet krävs också Vänsterpartiet.