De norska kristdemokraterna beslutade på fredagskvällen att ansluta sig till regeringen med Høyre, Fremskrittspartiet och liberala Venstre. Därmed leder nu statsminister Erna Solberg en majoritetsregering.

Det var partiledaren i Kristelig Folkeparti, Norges Kristdemokrater, som ville att partiet i sin vågmästarroll skulle byta sida och istället för att backa upp den icke-socialistiska regeringen ge sitt stöd till de rödgröna. Detta eftersom partiet är missnöjt med sin vågmästarroll utanför regeringen.

Men istället beslöt partiets extra landsmöte att man vill ingå i den styrande regeringen.

Det är en stor seger för Høyres Erna Solberg men också för Fremskrittspartiet, som nu är accepterat som regeringspartner av alla borgerliga partier.

När de icke-socialistiska partierna vann majoritet i Stortinget 2013 blev Erna Solberg statsminister i en tvåpartiregering med Høyre och Fremskrittspartiet. De två mindre borgerliga partierna Venstre och Kristelig Folkeparti ville inte ingå i regering med Fremskrittspartiet, men föredrog en icke-socialistisk regering framför en fortsatt S-regering.

Efter valet 2017 kunde Erna Solberg regera vidare eftersom det fortsatt fanns icke-socialistisk majoritet med Fremskrittspartiet. Nu valde också Venstre att ansluta sig till regeringen. Därefter har Kristelig Folkeparti vacklat om hur man ska göra, och har under tiden förlorat i opinionsmätningarna.

Partiledaren Knut Arild Hareide föreslog att man skulle fälla regeringen och släppa fram en rödgrön regering. Men mot detta har medlemmarna i Kristelig Folkeparti revolterat.

Landsmötet bestämde tvärtom att lämna vågmästarrollen och istället anslut sig till Solbergs regering.

Norge får nu en fyrpartiregering. I den väntas Siv Jensen från Fremskrittspartiet fortsätta som finansminister, något hon varit sedan 2013.

*

Se mer: NRK i Krf har bestemt seg – ønsker å gå inn i regjeringen, Verdens Gang i Drama på KrF-landsmøtet: Erna Solberg får fortsette som statsminister.