YTTRANDEFRIHET. Igår åtalades Christopher Larsson, SD:s toppnamn i Karlskrona för hets mot folkgrupp. Nu avslöjas att kammaråklagare Lena-Marie Bergström som åtalar honom, och tidigare en annan SD:are, själv delar material där Sverigedemokraterna likställs med nazister. – Bergström har genom åtalen ägnat sig åt politisk förföljelse, säger Christopher Larsson.

Kammaråklagare Lena-Marie Bergström i Karlskrona har nu åtalat lokala SD-politiker två gånger för hets mot folkgrupp. I februari 2014 var det politikern Michael Hess, som dömdes i tingsrätten, men senare friades i hovrätten. Under torsdagen åtalades Sverigedemokraternas gruppledare och toppnamn Christopher Larsson, misstänkt för samma brott. Men på sociala medier delar åklagaren själv inlägg mot Sverigedemokraterna där partiet likställs med nazister, avslöjar SVT Nyheter Blekinge.

Inlägget kommer från gruppen ”SD är lika med rasister”  och drar paralleller mellan SD:s propaganda och nazismen i Tyskland. Det är åklagarens privata sida, men hon förekommer där under ett annat namn.

Politisk förföljelse
Lena-Marie Bergström har ett särskilt ansvar för utredningar om hatbrott. För en åklagare gäller så kallad objektivitetsplikt, att förhålla sig neutral, även när åtal har väckts.

Christopher Larsson hävdar att Bergström genom åtalen ägnat sig åt politisk förföljelse.

– Att hon dessutom sprider den här typen av filmer privat är i grunden ett hot mot rättssäkerheten. Vi har en åklagare som helt uppenbart utnyttjar sin yrkesroll för att driva politiska kampanjer. Det är pinsamt, säger han.

Åklagaren svarar
Lena-Marie Bergström svarar SVT att hon ”har delat en film om förintelsen, men har inte uppfattat att den har en avsändare som kritiserar Sverigedemokraterna. I så fall ber jag om ursäkt för det”. Hon säger även att hon inte uppfattade att filmen drog paralleller mellan Hitlers Tyskland och Sverigedemokraterna.

– Så har jag inte uppfattat det. Jag trodde att det var en film om ett vittnesmål från en förintelseöverlevare.

Hur påverkar det här kravet på objektivitet när du nyss väckt åtal mot en SD-politiker?

– Inte alls. Jag är motståndare till rasism och det ligger i linje med min yrkesroll. Jag tar inte partipolitisk ställning, är inte politiskt intresserad och tycker att samtliga partier är dåliga.

”En sorgens dag”
Christopher Larssons inlägg skrevs med anledning av invigningen av en minaret för böneutrop från en moské i Karlskrona 2017.  Det polisanmäldes av Magnus Manhammar (S), riksdagsledamot. Bland annat skrev Larsson på Facebook ”En sorgens dag sker på fredag, då kommer minareten för första gången skandera ut över Karlskrona att ’Allah är stor’, samma fras ’Allah akhbar’ som islamister skriker när de spränger sig i luften”.

Christopher Larsson kommenterade tidigare:

– Det är väldigt tråkigt att de väljer att lägga resurser på en sådan här sak. Jag anser inte att det här är hets mot folkgrupp och det var verkligen inte syftet heller. Nu får det köras i domstol huruvida det är hets mot folkgrupp eller inte. Det är den kommentar jag har, säger han.

Inte hets
Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke har tidigare kommenterat inlägget. Han 
tycker inte att Christopher Larssons inlägg är hets mot folkgrupp.

– Det han tar upp bör kunna diskuteras i ett öppet samhälle, säger Funcke.

– Jag kan förstå att vissa muslimer uppfattar det som skrivs i inlägget som nedvärderande, men det bör rymmas inom en vid samhällsdebatt och bör inte vara straffbart. Så har JK bedömt likartade frågeställningar.

Nils Funcke säger att han skulle bli förvånad om anmälan går till åtal..

– Han är lite på gränsen att dra iväg när han nämner terrordåd på ett sätt som kan kopplas samman med muslimer generellt. Men senare förstår man att han inte avser muslimer i allmänhet utan extremister.