STAFFANSTORP. Beröringsskräcken mot Sverigedemokraterna fortsätter omöjliggöra en regeringsbildning på riksnivå. Men i Staffanstorp ska SD och M regera tillsammans och har gjort upp i frågor som integrationsplikt, övervakningskameror, tiggeriförbud, kommunala ordningsvakter, halal och skilda badtider. 

I riksdagen idag röstades Moderatledaren Ulf Kristersson ner som statsministerkandidat och alliansen framstod som den illusion den varit länge, trots att de fyra borgerliga partierna under hela valrörelsen låtsats att man skulle regera ihop.

Som Jimmie Åkesson sa i sitt anförande innan omröstningen.

– Sverige är på väg mot mer rimliga konstellationer. De gamla förenklade blockkonstellationerna gäller inte längre. De extremt liberala partierna C och L dras helt naturligt till S, MP och V, där de faktiskt hör hemma. Det är framtiden att det konservativa blocket SD, M och KD kommer att samarbeta.

Och det är just vad som sker på flera platser i landet. Ett av de nyligen etablerade samarbetena är i Skånska Staffanstorp, där Rickard Olsson (SD) och Christian Sonesson (M) ska styra Staffanstorp tillsammans.

– Det var ett lätt beslut, säger Sonesson till SVT Skåne.

Han säger att det är bra att ha en stabil majoritet att luta sig på i kommunfullmäktige.

– Jag känner inte att jag har kompromissat. Tvärtom känner jag att jag får igenom mer moderatpolitik med den här samarbetet än jag hade fått med andra partier, säger han.

Mot partiledningen
Christian Sonesson har inte pratat med partiledningen om hur den ser på samarbetet med Sverigedemokraterna.

– Jag har inte pratat med dem än. Det får väl återstå att se vad de säger, säger han.

Men Anders Edholm, vice partisekreterare skriver i ett mejl till kanalen:

– Det här strider mot partiets riktlinjer. Vi ska inte samarbeta med SD lokalt, regionalt eller nationellt.

Sverigedemokraterna fick cirka 11 procent och Moderaterna 43 procent, Sammanlagt har man alltså stöd av 54 procent av väljarna i Staffanstorps kommun. M och SD samarbetar även i olika former i Hörby, Trelleborg och Sölvesborg.

Exempel på vad SD och M gjort upp om i Staffanstorp är bland annat:

  • Arbetsro i skolan och värna lärarnas arbetsmiljö och auktoritet.
  • Eget boende med hemtjänst, trygghetsboende och särskilt boende är exempel på boendevarianter som ska finnas tillgängliga för äldre i kommunen.
  • Ökad polisnärvaro, med kommunala poliser i brist på andra, och ordningsvakter.
  • Integrationsplikt för nyanlända.
  • Boende till nyanlända ska ordnas på ett ekonomiskt försvarsbart vis, inga särskila förturer i bostadsköer och liknande.
  • Lokalt tiggeriförbud ska införas.
  • Anvisningslagen bör avskaffas eller kraftigt reformeras, så att det kommunala självstyret återupprättas.
  • Inga kulturella särkrav, som skilda badtider, ska förekomma i kommunens verksamheter. Verksamheten ska också vara fri från religiösa uttryck, som halalkött, ritualslaktat kött.