En lång rad av avslöjanden visar att Socialdemokratiska ungdomsförbundet är fyllt med islamistiska extremister. Men partiet vägrar erkänna problemen. Istället slår man tillbaka mot granskningen: ”falska fakta”.

Främst Kvällsposten har genomfört omfattande granskning av SSU och Socialdemokratin i Skåne. Man har kunnat göra mängder med avslöjanden om hur islamistiska värderingar följs inom parti och ungdomsförbund. Kvinnor avskiljs från viktiga möten. Homofobi och judehat framförs.

Och hot och trakasserier mot dem som inte ställer upp på dessa mot partiprogrammet stridande värderingar.

Men istället för att rensa upp i partiet, riktar Socialdemokraterna kritik mot granskningen. Man försvarar de egna organisationerna och sprider bortförklaringar. Och skönmålar läget.

Det heter att det bara rör sig om ”enskilda ungdomar”, vilket Malmös mäktigaste politiker, kommunstyrelsens ordförande i Malmö Katrin Stjernfeldt Jammeh, påstår i ett angrepp mot Kvällsposten.

Granskningen kallas ”falska fakta” av bland annat Tonka Frodlund som sitter i Socialdemokraternas riksstyrelse.

Och granskningen anklagas för att inte följa pressetiska regler, bland annat av politiske sekreteraren Anders Malmström (S).

Ett standardförsvar som använts av SSU Skånes vice ordförande är att säga att granskningen handlar om islamofobi och rasism.

Djupa problem
När andra partier upptäcker infiltration av extremister ser man till att rensa ut dem. Centerpartiet var senfärdiga att utesluta nämndemän som dömde enligt sharia i Solna, men var snabbare då turkisk extremist i Grå Vargarna fått toppnominering på riksdagslistan i Göteborg. Sverigedemokraterna är snabba att utesluta extremister som försöker utnyttja partiet. I Miljöpartiet har extremistiska företrädare på riksnivå till slut tvingats bort, som bostadsminister Mehmet Kaplan.

Men i Socialdemokratin går man i försvarsställning. Och attackerar dem som avslöjat extremister i partiet.

Vad säger det om Socialdemokratins förmåga och vilja att bekämpa extremism som står i strid med svenska värderingar?

Det finns inom Socialdemokratin en oförmåga att se rasism och islamistisk extremism när den utövas av personer från Mellanöstern och andra regioner som dokumenterat är präglade av rasism.

Men rasism, hat och hotfullhet är lika skadlig och oförsvarlig, oavsett vilken bakgrund de har som agerar på detta vidriga sätt.

Man får intryck av att partiet inte förstår allvaret. Som om en bakgrund i andra kulturer legitimerar avsteg från såväl svenska som socialdemokratiska förhållningssätt. Och om extremistiska synsätt tillåts i vissa grupper, sprider de sig inom alla led.

När S närstående Dagens Arena i veckan skrev artikel med rubriken ”Bojkotta inte Israel – bojkotta ockupationen”, skickade man Tweet till judiska personer och föreningar i Sverige. Som om judar i Sverige är ansvariga för Israels politik. Först sedan Twitterstorm startat och påpekat att agerandet är typisk antisemitisk metodik, beklagade tidningens redaktion det man gjort.

Om Socialdemokratin inte tar extremismen på allvar, kommer det inte enbart att skada partiet utan hela den svenska samhällsdebatten. Vi behöver mer än på länge en livlig ideologisk debatt eftersom politiken är inne i ett formativt skede till följd av globaliseringen. Då borde den inte försvåras av att det största partiet har aktiva som saboterar den fria och öppna debatten.