MALMÖ. Malmö är ett ”svart hål” för bidrag. Det säger Leif Gripestam (M), kommunstyrelsens ordförande i Täby. 4,9 miljarder strömmar in i Malmö i utjämningsbidrag i år. De som betalar notan är främst Stockholmskommuner. – Fullständigt orimligt, säger Gripestam.

Preliminära siffror för det kommunala utjämningssystemet har publicerats av SCB. Återigen får Malmö stad mest, nästan 4,9 miljarder kronor, vilket är en ökning med drygt 276 miljoner kronor jämfört med 2016. Näst största bidragstagaren är Göteborgs stad som får 2,4 miljarder kronor.

Det handlar alltså inte om små fattiga kommuner som inte kan bära sig själva, utan om Sveriges två näst största städer. Nu knorrar Stockholmskommunerna som tvingas överföra stora mängder skattemedel.

Stockholms stad beräknas bidra med nästan 3,7 miljarder kronor för 2017, Solna med 620 Mkr och Danderyd och Täby med nästan 500 Mkr respektive 401 Mkr.

Olle Reichenberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Danderyd, tycker inte att systemet fungerar.

– Jag förstår att vi måste ha någon form av utjämningssystem men det nuvarande systemet är fullkomligt befängt. Vi bidrar med nästan en halv miljard kronor vilket motsvarar en fjärdedel av våra kommunala intäkter, säger han.

Malmö och Göteborg får mest.

– De kommunerna skulle kanske må bra av att se över sina kostnader och effektivisera. Det här blir en konstgjord andning där de får pengar utan krav på motprestation, säger Olle Reichenberg.

Leif Gripestam (M), kommunstyrelsens ordförande i Täby, håller med.

– 2017 har vi Sveriges tredje lägsta kommunalskatt, vi har också ett driftöverskott och vi sänker skatten. Vi är motsatsen till Malmö, trots att vi pyntar i väg nästan en halv miljard kronor till det svarta hålet, säger Leif Gripestam.

Betalar för orimligheter
Leif Gripestam tycker att man betalar för orimligheter.

– Vi skickar i väg runt 400 miljoner kronor varje år och vi har ingen aning om hur de används.

Staten måste ta ett större ansvar för att styra pengarna, och ställa större krav på motprestationer, menar han. Dessutom bör inte bidragskommunen prioritera sådant som inte är lagstadgat, som att bygga konserthus och äventyrsbad. Malmö har på senare tid byggt två nya stora simhallar och gett ett ränte- och amorteringsfritt lån på 135 Mkr till fotbollsklubben Malmö FF för bygga en ny arena. I utbyte har toppolitiker fått gratis tillgång till en lyxloge på den nya arenan, värd 35 000 kronor per match.

Hemlöshet
Men trots alla skattemiljarder från resten av landet, har Malmö inte åtgärdat sina problem och står dessutom med rekordstor hemlöshet. Svindlande 4 000 hushåll har i år fått hjälp med akuta boenden och övergångsbostäder. Andelen hemlösa utan social problematik ökar stort. Nya hemlösa flödar in genom ebo-inflyttningen, lagen om eget boende.

– Det är ohållbart att vi har en lagstiftning som gör att vissa kommuner drabbas så hårt av de negativa konsekvenserna av ebo, skriver kommunalrådet Sedat Arif (S) i en debattartikel.

Blir kommunalt ansvar
– I dag flyttar familjer till Malmö och hamnar direkt i trångboddhet när de bor inhysta hos vänner eller släktingar. När de fått uppehållstillstånd och boendesituationen krackelerar och blir ohållbar blir individerna i stället ett kommunalt ansvar.

Lösningen ska staten leverera. Sedat Arif vill ha en statlig bostadspolitik för bostäder som fler har råd med och en förändrad ebo-lagstiftning. Att det är en ohållbar oansvarig invandringspolitik som skapar och förvärrar situationen talar han inte om.

Kommuner som betalar mest i kommunala utjämningsbidrag.

Kommun Kronor
Stockholm -3 675 829 298
Solna -620 295 838
Danderyd -495 800 552
Täby -401 315 013
Lidingö -339 996 840
Nacka -183 577 621
Sollentuna -71 066 527
Vellinge -53 165 659
Ekerö -49 860 182

Källa: DI