KALMAR. Pepparkaksgubbar får numera inte finnas i luciatåget på Lindöskolan i Kalmar. Det kan uppfattas som rasistiskt, menar man. Men många föräldrar har reagerat och tycker att det har spårat ur.

– Jag blir så ledsen. Barn är så oförstörda och de tycker om vad de tycker om och vad de inte tycker om och jag blir så trött att man ska göra något till ett problem som inte är ett problem. Många människor idag är så rädda och vill bara följa med den stora flocken, säger en förälder till 24Kalmar.

De senaste dagarna har det uppmärksammants på flera håll att skolor ställer in eller begränsar årets luciafirande. När det uppmärksammas kommer man med bortförklaringar. Efter gårdagens artikel om inställt firande i Mellerud hörde flera personer av sig till Samtiden, och undrade om det var fake news. Anledningen var att rektorn i mail till en person uppgett att det inte är sant. Samtiden har fått tillgång till rektor Lena Anderssons svar. Frågan var:

Hej, jag undrar om det stämmer att ni förbjudit Luciafirandet vid er skola, eller om det är sk fake news?
På det svarade rektor Lena Andersson:
Hej!
Det stämmer inte. Vi har aldrig diskuterat att inte fira lucia. Enda skillnaden i år är att vi valt att inte bjuda in vårdnadshavare.
Med vänlig hälsning Lena

De ursprungliga källorna, fyra föräldrar och en lärare, har hävdat att det är efterhandskonstruktioner.

Samtiden har utan framgång under dagen försökt nå rektor Lena Andersson på Åsens skola i Mellerud.

Rasistiska pepparkakor
Nu är det alltså ytterligare en skola som hamnar i ljuset, i Kalmar. En förälder reagerade när hennes dotter som går på mellanstadiet sa att de inte fick vara pepparkakor i luciatåget. Det ansågs sticka i ögonen och vara rasistiskt. Mamman är upprörd.

– Barn måste få vara barn. Jag tycker att det här har spårat ur fullständigt. På den ena sidan så ska man jobba med pride-flaggan, att alla ska få bestämma själva. Varför är det inte samma sak med pepparkakan? Man behöver inte göra det så allvarligt eller en så stor grej utav det.

Traditioner tas bort
Hon fortsätter:

– Det finns inget rasistiskt i pepparkakan, det är bara fantasi och påhittat. Jag tycker det är tråkigt att skolan väljer att lyfta fram det negativa i vårt samhälle, när det istället finns så mycket bra. Jag blir trött på att våra traditioner sakta tas bort.

Rektorn Karin Berggren vill inte kommentera förbudet mot pepparkaksfigurer utan hänvisar till musiklärarna.

– Jag kan inte svara på det just nu faktiskt. Utan det är musiklärarna som håller i luciatåget. Men det brukar vara lucia, tärnor, tomtar och stjärngossar.

UPPDATERING
Efter kritikstormen har skolans rektor ändrat beslutet. Till tidningen Östra Småland säger nu rektorn att det går bra med pepparkaksgubbar, även om det kräver ”lite ompyssling från skolan” eftersom man inte haft pepparkaksgubbar i luciatånget på flera år.

– Våra sånger stämmer inte med pepparkaksgubbar, men om någon vill vara det får de naturligtvis. Vi har inget förbud, förklarar Karin Berggren.