ANALYS. Centerpartiet öppnar för samverkan med Socialdemokraterna. Därmed är partiet tillbaka i den position som partiet intog under Olof Johanssons partiledarskap. Då var man stödparti åt S-regeringen.

I Aktuellt i SVT pressades igår kväll Annie Lööf om vad alternativet nu är om Centerpartiet fäller Ulf Kristersson (M) som statsminister i riksdagsvoteringen.

Programledaren frågar om Annie Lööf kan tänka sig att släppa fram Stefan Löfven?

– Vi ska inte stänga fler dörrar.

Det är en öppning som kan blir slutresultatet av höstens regeringsdebacle. Centerpartiet som röstar nej till Moderatledaren som statsminister kan komma att lägga ner rösterna för en socialdemokratisk statsminister.

Därmed är Centerpartiet tillbaka i Olof Johanssons Centerparti. Johansson var partiledare 1987-1998 och drev partiet vänsterut efter Thorbjörn Fälldin och Karin Söders partiledartid. 1995-98 samarbetade Centerpartiet intimt med S-regeringen och hade även personal på finansdepartementet.

Det gav inte partiet några framgångar i väljaropinionen. Centerpartiet rasade från 15,5 procent i valet 1985 till 5,1 procent i valet 1998. Efter det gjorde Centerpartiet en högersväng med bas i företagsvänlig politik. Det gjorde Alliansens bildande möjligt.

Nu startar Centerpartiet en ny era i svensk politik. Man tycks återgå till den S-nära policyn som Olof Johansson etablerade.