Så har då pingpongspelet i regeringsbildningen fortsatt. Återigen får Stefan Löfven (S) sondera möjligheterna att bilda regering. Talmannen kunde inte se några nya omständigheter, utan endast att några av Annie Lööfs alternativ kunnat avföras.

På morgonen meddelade talman Andreas Norlén att han avser att föreslå Stefan Löfven som statsminister och att riksdagen kan hålla omröstning onsdag den 5 december.

Några sakliga skäl för att det skulle gå bättre nu för Stefan Löfven än när han röstades bort som statsminister 25 september finns inte. Det enda talmannen kunde säga är att ett antal alternativ som Annie Lööf (C) framfört kunnat avföras från diskussionen.

I klartext betyder det att Centerpartiet nu tvingas välja – en S-ledd regering eller en M-ledd regering. Några mellanalternativ som en regering med allianspartierna plus MP som får stöd av S i riksdagen finns inte längre.

Nu måste således Centerpartiet bestämma sig. Är man numera ett stödparti till Socialdemokraterna? Eller är man beredda att släppa fram Ulf Kristersson (M) i en regering som behöver stöd av Sverigedemokraterna?

Detta val kunde ha gjorts veckan efter valdagen, men Centerpartiet och Liberalerna har vacklat, velat och önsketänkt långt bortom realismens gränser.

Stefan Löfven har tidigare sagt att han inte vill ha omröstning om hans namn utan att han vet att han vinner. Det kan han hålla fast vid, eftersom talmannen först den 3 december formellt kommer att föreslå Löfven. Det betyder att Löfven kan dra tillbaka sin kandidatur innan detta datum, om han inte får stöd av Annie Lööf.

Då skulle istället talmannen kunna föreslå Ulf Kristersson en andra gång, och att Centerpartiet denna gång lägger ner sina röster och släpper fram en M-ledd regering.

Den som lever får se…