Inte nog med att C och L skickar kravlistor för att tvinga S till ”högersväng”, nu meddelar MP att de kommer att rösta ner varje regering som de själva inte ingår i. Också V meddelar att de kan rösta nej till Löfven.

Stefan Löfven (S) ska senast på måndag morgon meddela talmannen om vilka partier som står bakom honom inför omröstning om statsminister den 5 december. Inför detta har Löfven i veckan fått ta emot kravlistor från Centerpartiet och sedan Liberalerna.

Men på fredagsmorgonen kontrar Miljöpartiet med att också ställa krav på Löfven.

– Sen så är det inte så att det inte bara är Centern och Liberalerna som har krav. Även vi har en lång rad reformer och krav som vi måste visa våra väljare att vi får igenom.

Och Miljöpartiet kommer inte stödja Stefan Löfven till vilket pris som helst. På den punkten är Lövin tydlig, säger Isabella Lövin (MP) till Sveriges Radio.

Och hon ställer krav på att MP fortsatt måste ingå i den rödgröna regeringen.

– Vår ingång är att vi kommer rösta rött för varje regering vi inte ingår i. Vi vill ha ett inflytande. Vi ser att vår politik är helt nödvändig, säger Isabella Lövin.

Jonas Sjöstedt: V kan rösta nej

Vänsterpartiet hotar också med att rösta nej till Stefan Löfven som statsminister.

Går Socialdemokraterna med på Centerpartiets och Liberalernas krav är det ”ointressant för oss”, säger Jonas Sjöstedt.

– Våra mandat är precis lika nödvändiga som Centerpartiets, säger han.

– Vi har ett antal krav som vi vill att en regering ska uppfylla, vi har också ett antal gränser för vad en regering inte ska göra. Men vårt mål är att Stefan Löfven ska bli statsminister. Och vi kommer att diskutera det direkt med honom. Vi vill att Sverige ska bli mer jämlikt, inte mera orättvist.

Kommer Stefan Löfven att kunna sy ihop ett regeringsprogram som innefattar C och L med MP och V? Uppgiften verkar inte enkel.