Kvinnlig riksdagsledamot tvingades ner i källare medan kollega valtalade med muslimska män. Under flera år har larmrapporter om islamism lämnats till partiledningen utan att någon reagerat. Istället har extremister belönats med nya uppdrag inom Socialdemokratin.

– Islam är universalbotemedlet för mänsklighetens alla lidanden, sjukdomar och problem, menar Rizwan Elahi som varit ordförande för SSU-Skåne och riksdagskandidat (S).

Hans efterträdare Mansour Ahmed skrek och avbröt meningsmotståndare under förra årets årskonferens för SSU-Skåne till dess mötet fick avbrytas.

Tiba Awni, som representerar SSU i Malmö Arbetarekommuns styrelse, har hotat medlemmar som kritiserar hedersförtryck med uteslutning.

Detta är några av tidigare avslöjanden om islamisering av Socialdemokratiska partiets ungdomsförbund, SSU i Skåne. Nu kommer flera avslöjanden.

När riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) inför valet besökte moské i Helsingborg tvingades hon ner i källaren för att vänta medan hennes manlige partikamrat höll i valmötet en trappa upp.

– Detta är viktiga diskussioner som vi i dag behöver föra internt, är Larssons kommentar till Kvällsposten om varför kvinnliga riksdagsledamöter inom S inte tillåts delta i valmöten därför att de är kvinnor.

Internt har kvinnliga politikers avlägsnande från valmöten i muslimska sammanhang motiverats av jakten på röster. Detta även om det uppenbart bryter mot partiet officiella politik om jämställdhet.

Det har också kommit fram att partiledningen i flera år har fått flera larmrapporter om extremismen inom ungdomsförbundet, men låtit islamiseringen fortsätta, vilket resulterat i odemokratiska metoder, inskränkt yttrandefrihet och hotfullhet mot oliktänkande.

Ändå har partiledningen i medierna förnekat problemen. ”SSU:s förbundsordförande Philip Botström var väl medveten om de extrema åsikterna [i] direkt strid mot vad han påstått för Expressen/Kvällsposten, SVT, SR med flera medier”, skriver bloggen Ledarsidorna. Botström är adjungerad i partiets absolut högsta ledning, Verkställande utskottet.

I Kvällspostens granskningar av SSU Skåne har allt fler avslöjanden framkommit om att Socialdemokratins viktigaste plantskola styrs av en falang där hot, extremism, homofobi och antisemitism.

Granskningen visar att partiet i åratal känt till uppgifterna. Men istället för att ingripa för att förhindra utvecklingen har partiet belönat de extremistiska falangen med fler uppdrag och inflytande.

Anna-Lena Hogerud, regionråd i opposition och ordförande för S i Lund, larmade 2015 om hot och hat på S-möten i Skåne.

– Det som stack ut var det aggressiva beteendet, säger hon till Kvällsposten.

Två år senare, 2017, skickades ytterligare en larmrapport om odemokratiska metoder i SSU Skåne.
Skärmdumpar som Ledarsidorna kommit över visar att partiet, utöver de två larmrapporterna, fick ytterligare information om extrema metoder inom falangen.

Information om tecken på homofobi, härskartekniker, hotfullhet och tystnadskultur förmedlades uppåt i partiet. Dåvarande ordförande Mansour Ahmed har varit oförstående till kritiken. Svaret till en kritiker i intern S-chat är: ”Vem är du?”

När styrelseledamot i lokalförening i Malmö ville kampanja mot hedersförtryck, efter att en vän blivit utsatt, fick hon hård kritik internt och kallades ”islamofob”. En kampanj mot hedersvåld kallades för ”rasistisk”.

När en av dem som larmat om de odemokratiska metoderna för flera år sedan, får frågan varför ingen i partiet tagit tag i problemet med de extrema medlemmarna, svarar han:

– För att de har utgjort en maktbas i Malmö arbetarekommun antagligen.

Och istället för att ha blivit åtgärdade, har de belönats inom Socialdemokratin. Främst handlar det om medlemmar från SSU Malmö och S i Rosengård som gjort en snabba karriärer i partiet.

De har blivit anställda på expeditionen, valda till kommunalråd och kommunstyrelseledamöter med höga arvoden. Flera av dessa politiker har belönats trots uttalanden som inte överensstämmer med den politik Socialdemokraternas står för utåt.

Det finns bevis på att partiet i många år känt till att profiler från S i Rosengård hyllar Turkiets islamistiske ledare Recep Tayyip Erdogan. Ordförande för Socialdemokraterna i Rosengård har i S-tidskriften Tro & Politik skrivit att det finns ”en judisk-europeisk högerextremistisk sammansvärjning”.

2015 krävde Judiska församlingen att denne S-politiker skulle avgå som ledare för en dialoggrupp mot antisemitism och islamofobi i Malmö.

Men trots detta valdes denne Rosengårdsrepresentant till kommunfullmäktige, nämnduppdrag och sattes upp på Socialdemokraternas riksdagslista.

Till Kvällsposten skriver S-politikern att frågorna är ”utagerade”.

Det finns interna kritiker mot utvecklingen inom Socialdemokratin. Riksdagskandidaten Emil Svensson menar att S inte vet hur partiet ska möta religiösa grupper.

– Det är vidrigt hur vi betett oss i den här valrörelsen. Att vi tillåter oss att gå flera hundra år bak i tiden. Det är allvarligt, säger han.

*

Se mer: Ledarsidorna i SSU fullt medveten om extrema åsikter: For med osanning i media (5 nov), SSU Skåne hånade och skrek åt partikamrat som utsatts för hedersförtryck (2 nov), Kvinnlig S-riksdagsledamot tvingades bort när partikollega höll tal (18 nov), Larmet: S beroende av extrem falang (29 okt)