RINKEBY. Under förra veckan häktades flera personer i styrelsen för friskolekoncernen Al-Azhar, misstänkta för grova ekobrott. Tre av dessa är centrala i en insamlingsstiftelse för byggandet av en ny moské i Rinkeby. Byggföretaget NCC drar sig nu ur projektet helt och hållet.

Flera personer som ingår i styrelsen för den kritiserade muslimska friskolekoncernen Al-Azhar har häktats för grova ekobrott, uppger SvD. Tre av de häktade är dessutom nyckelpersoner bakom det planerade bygget av en ny moské i Rinkeby.

Det finns även ett bolag som vill starta en islamisk bank i Sverige i ekobrottshärvan.

Kostnaden för moskén som skulle byggas vid Rinkeby allé uppgår till omkring 100 miljoner kronor. NCC inledde sitt samarbete med Rinkebymoskéns insamlingsstiftelse i juni i år. Men efter att misstankarna om ekobrott riktade mot personer i stiftelsen har blivit kända har man nu dragit sig ur.

– Vi har haft en osäkerhet när det gäller finansieringen, om de ska lyckas samla in den här mängden pengar. Nu när också den här misstänkta brottsligheten dök upp, känner vi att det inte finns förutsättningar för att det här ska kunna bli av, säger Fredrik Anheim, avdelningschef på NCC till SVT.

Även om personerna skulle frias är NCC inte intresserade av att fortsätta med projektet då man bedömer att det inte finns förutsättningar att samla in de pengar som krävs.

Grov penningtvätt
De häktade personerna är misstänkta för bland annat grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. En av dem misstänks även för grovt penningtvättsbrott. Al-Azharstiftelsen har uppmärksammats bland annat för att man har haft muslimsk bön på lektionstid samt haft könsseparerade skolbussar, där flickorna fick gå in genom den bakre dörren.

Utöver engagemang i Al-Azharstiftelsen är tre av personerna centrala i Rinkebymoskéns insamlingsstiftelse, som i drygt åtta år arbetat för att bygga en ny moské i Rinkeby. Först var stiftelsen öppen för ekonomiskt stöd av Saudiarabien, men efter kritik uppgav den att man inte tänkte ta emot utländska donationer.

Enligt Ekobrottsmyndigheten rör misstankarna brott som kan ha pågått under flera år. De häktade nekar till brott. Åtal ska väckas senast den 29 november.