Friedrich Merz är en av tre toppkandidater att efterträda Angela Merkel som partiledare i CDU, Tysklands kristdemokrater. Han vill ha debatt om asylrätten.
– Om vi vill reglera migrationen på europeisk nivå måste vi vid någon tidpunkt ha en offentlig debatt om de omfattande rättigheterna för de asylsökande. Jag har länge ansett att vi behöver se över detta, sa Friedrich Merz på det tredje av åtta regionala valdebatter mellan de tre toppkandidaterna till att efterträda Angela Merkel som partiledare.
Han sa det bara timmar efter att förbundskansler Merkel i parlamentet uttalat sig för FN:s förslag till migrationsavtal, som ger flyktingar ännu starkare ställning och rättigheter.
Friedrich Merz har påpekat att FN-avtalet är ett icke-bindande fördrag men att han ändå är tveksam till att ge ytterligare rättigheter till ayslsökande i Tyskland.
– Om Tyskland ska anta detta avtal måste det göras klart att det inte utökar möjligheterna till asyl i domstolsprocesser, sa han enligt Deutsche Welle.
En annan toppkandidat, Annegret Kramp-Karrenbauer, backar upp Angela Merkel.
– Jag tror att detta avtal skapar mer fördelar än nackdelar för oss. Det är värt att diskutera, sa hon.
Den tredje toppkandidaten, sjukvårdsminister Jens Spahn, menade att det finns behov av internationella riktlinjer, men var bekymrad över att flera länder sagt att de inte kommer att godkänna FN-avtalet om migration.
Merz stod på sig och påpekade att det bara är Tyskland som i grundlagen ger asylsökande individuella rättigheter.
– Vid någon tidpunkt i framtiden måste vi ha en offentlig debatt om att införa begränsningar i dessa lagar, sa han.
Revansch
Friedrich Merz, 61, petades av Angela Merkel som gruppledare i parlamentet år 2002, och återkommer nu till partipolitiken som partiledarkandidat. Sedan han lämnade parlamentet har han arbetat i finanssektorn. Många ser hans återkomst som vilja till revansch. Hans stöd låg först i nivå med Merkels egen favorit Annegret Kramp-Karrenbauer, som nu är Merkels närmaste medarbetare som partisekreterare. Men han ser ut att ha fått ökat stöd.
I opinionsmätning tidigare i november leder Friedrich Merz med 49 procent medan Annegret Kramp-Karrenbauer får 32 procent och Jens Spahn 7 procent, enligt Reuters.
Om ingen kandidat får 50 procent av medlemmarnas röster, blir det en andra omgång mellan de två som fått högst röstetal.
Eftersom Merz är den mer konservative kandidaten utsätts han för kritik i mainstreammedierna. Man kritiserar hans höga lön, att han har tillgång till privatplan i sitt jobb i finanssektorn, att hans arbetsgivare är ett amerikanskt företag och för att detta företag är föremål för granskning kring skatter och deklarationer.
Kristdemokraterna CDU håller partikongress 7-8 december för att välja ny partiledare.