Alliansen visar nu sin oduglighet och totala oförmåga i att utmana Socialdemokratin om regeringsmakten. Moderaterna borde, om Kristersson blir nedröstad, bryta sig loss och bygga ett nytt regeringsalternativ.

2014 tryckte Centerpartiet och Liberalerna på den gula avstå-knappen för att släppa fram Stefan Löfvens rödgröna regering som budgetförhandlade med V och var beroende av SD:s eller Alliansens stöd. Men 2018 kan man inte tänka sig att släppa fram en regering med M och KD, som budgetförhandlar med C och L och är beroende av SD eller rödgröna.

Centerpartiet och Liberalerna litar alltså mer på Stefan Löfven än på Ulf Kristersson – och dem själva.

Detta agerande saknar all rim och reson. Det är galenskap på så många sätt. Bristen på självtillit är total.

Jag kunde aldrig tro att det var så här illa. Men är det lika överraskande för Moderaterna? De fyra alliansledarna har haft ständiga möten under hela valåret. Vad i helvete har man talat om, om inte regeringsfrågan? Moderaterna borde ju långt före valdagen försäkrat sig om hur partierna hanterar ett valresultat så som det blev. Det var ju ett högst förväntat utfall. Har M verkligen inte tagit upp regeringsfrågan till diskussion under alla dessa månader?

Isåfall är det extremt dåligt ledarskap.

Jag har utgått från att man inom allianskretsen talat om detta och lagt upp en strategi som gick ut på att låta en mindre regering vara en nödlösning. Belägg för en sådant upplägg finns i intervjuer med Annie Lööf, som före valet inte sa nej till en en/två-partiregering. Centerpartiet skulle alltså inte bryta något vallöfte om man lade ner rösterna i omröstningen om Kristersson. Varför skulle hon annars i flera intervjuer undvika att svara nej på om hon kan tänka sig släppa fram en sådan mindre regering?

Det kan alltså vara så att de fyra alliansledarna har samtalat om detta läge och varit överens om att en mindre M-KD-regering kan bli en nödlösning, men att C och L efter valet sviker det man sagt till M före valet. Uppgifter till Expressen idag tyder på det. Källa inom C säger till tidningen att man röstar nej till Kristersson eftersom talmannen då måste ge Annie Lööf sonderingsuppdraget att bilda en liten regering bestående av Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.

Isåfall är det ett bottenlöst svek från C och L mot M att efter valet ändra sig och rösta nej till Kristersson.

Jaja. Oavsett vad, måste Moderaterna tänka över sin situation. Ska man verkligen hålla ihop med två småpartier som gång på gång visar sig vara mer angelägna om att underlätta för Stefan Löfven än för Ulf Kristersson?

Är det inte lika bra att, om nu C och L trycker på röda nejknappen imorgon onsdag, ställa ultimatum till dessa partier om deras vänsterprassel? Antingen röstar man för Kristersson i en kommande omröstning (talmannen har ju fyra chanser) eller så deklarerar Moderaterna att allianssamarbetet har brutit samman och därför har upphört.

Det är faktiskt inte bara Centerpartiet som är vågmästare. Det är också Moderaterna. Och Sverigedemokraterna. Med nu rådande politiska landskap finns flera frontlinjer. C är vågmästare när alliansen är splittrad. SD är vågmästare när hela alliansen står mot de rödgröna.

Men vi ska inte glömma att M är vågmästare om man vill skapa ett regeringsalternativ utefter värderingsskalan GAL-TAN, alltså mellan radikala utopister och pragmatiska, konservativa realister. Om C och L ansluter sig till det rödgröna blocket kan det döpas om till ”radikala blocket”. Mot det kan då ställas ”konservativt blocket” med M, KD och SD. Det senare skulle, om det fanns idag, ha 154 mandat och behöva öka med ytterligare 21 mandat i nästa val för att vinna egen majoritet i riksdagen. Så nära egen majoritet har inget av dagens block.

Detta kräver dock att Moderaterna inser att de är bedragna av C och L. Den insikten kanske börjar sjunka in efter morgondagens votering om statsminister i riksdagen.

*

Det radikala regeringsalternativet, rött, och det nya konservativa regeringsalternativet, gult.

Figuren är hämtad från Politologerna, som rapporterar om Medborgarpanelen ”Citizen Panel 28 – 2017”. De nya blocken är illustrerade av Samtiden.