MALMÖ. En asylsökande man från Marocko greps för rån och misshandel på Centralen. Det visar sig att han hade utvisningsbeslut, var åldersuppskriven med sju år och hade åtta olika identiteter som han använde i kontakt med myndigheter. 

Fallet uppdagades när en 16-årig pojke larmade Centralstationens ordningsvakter efter att han blivit rånad och misshandlad av en okänd man den 6 oktober, enligt Sydsvenskan. Det finns film från övervakningskameror som visar hur mannen sparkar 16-åringen i huvudet när han ligger ner, men eftersom gärningsmannen var okänd hade polisen först inget att gå på för att gripa någon.
Men mannen kunde gripas en månad senare tack vare en vaken ordningsvakt. Vakten tog en sista titt på filmen från misshandeln, samtidigt som han såg hur en man, misstänkt lik våldsmannen, rörde sig på området i realtid på onlinekamerorna. 
Ordningsvakten larmade polis som omgående grep mannen. Brottsmisstankarna utvidgades även till att gälla våldtäkt som ska ha skett i det intilliggande parkeringshuset. De misstankarna är dock nedlagda då ord står mot ord och inga övervakningskameror fanns.
Utreda identiteten
Den följande polisutredningen har inte bara handlat om de misstänkta brotten utan även om den misstänktes identitet. Mannen sökte asyl i Sverige i mars förra året. I Migrationsverkets centrala utlänningsdatabas är han känd under tre olika identiteter med olika medborgarskap där han i alla fallen uppgett att han är 17 år.
När han i våras greps i Stockholm misstänkt för innehav av narkotikaklassade tabletter, skickade polisen hans fingeravtryck till Interpol i Marocko. De gav träff i deras register och överensstämmer med en marockansk medborgare som i själva verket är 24 år.
Migrationsverkets asylutredning har visat att mannen registrerats under fem andra identiteter i myndighetskontakter i Danmark, Tyskland och Nederländerna.
Avslag på asyl
Migrationsverket avslog i september mannens asylansökan och meddelade honom ett utvisningsbeslut, som inte hunnit vinna laga kraft.
Nu ställs marockanen mot sitt nekande inför rätta för rån och misshandel mot den 16-årige pojken.  24-åringen åtalas även för en rad andra brott, bland annat hot mot tjänsteman mot personal inom psykiatrin där han varit inlagd.
Åklagare Mårten Alvinsson yrkar på att 24-åringen ska straffas med utvisning om han döms.