VÄSTERHANINGE. Fyra tonåringar greps misstänkta för kidnappningen av en 16-årig pojke i Haninge. En av dem, en 17-åring, är den då 15-årige pojke som dömdes för mordförsök på en vaktmästare i Malmö 2017. 

Samtliga fyra gripna är misstänka för människorov, utpressning, misshandel och olaga hot, enligt Mitt I Stockholm. Alla uppges vara mellan 17 och 18 år.

De ska under natten mellan fredagen och lördagen ha tvingat in en för dem helt okänd 16-åring i en bil utanför en skola i Västerhaninge. Därefter ska 16-åringen ha misshandlats, hotats och de fyra tonåringarna har tvingat av honom pengar som lämnats ut av pojkens föräldrar i utbyte mot sonens frisläppande.

Enligt uppgifter tvingades en förälder möta upp och lämna pengar vid en parkbänk i Tungelsta för att sonen skulle släppas.

– Föräldrarna betalade, men jag vill inte gå in på summan, säger Lars-Göran Rehn, operativ koordinator på Haningepolisen.

Rymde
17-åringen och en annan intagen hade rymt i onsdags från SIS Sundbo i Fagersta genom att hota personalen.

– Två ungdomar har genom hot mot personalen lämnat avdelningen och blivit upphämtade av en väntande bil, sa Pär Olsson, RLC-befäl polisregion Mitt efter händelsen.

Greps under tumult
Polisen hade tidigare under fredagen fått in uppgifter om att bilen som rymlingarna använde hade setts vid Östnora camping söder om Stockholm och den sattes nu även i samband med kidnappningen.

Under lördagen slog polisen till mot campingen och under den biljakt som följde skadades flera polisbilar. En mindre byggnad vid en minigolfbana blev påkörd och förstörd men ingen människa skadades. De fyra tonåringarna kunde till sist gripas under tumultartade former.

Sköt med flera skott
17-åringen dömdes för att 15 år gammal ha försökt mörda vaktmästaren som var ute och röjde snö genom att skjuta honom med flera skott, natten till den 8 februari 2017. Vaktmästaren blev allvarligt skadad men överlevde. Något motiv till mordförsöket har inte framkommit.

17-åringen till brott under rättegångarna i tingsrätten och hovrätten. Straffvärdet var enligt hovrätten 16 års fängelse men då förövaren vid tidpunkten för brottet var 15 år och åtta månader gavs en straffrabatt som gjorde att straffet blev tre års sluten ungdomsvård.

Institutionsplacerad
Han placerades drygt 60 mil från hemmet i Malmö, på boendet SIS Sundbo, varifrån onsdagens rymning skedde. Institutionen är inriktad mot tonåringar med missbruk, kriminalitet och antisocialt beteende.

Polisen har nu frihetsberövat 17-åringen.

– Han är misstänkt för människorov. Han sitter frihetsberövad hos oss sedan den 17 november, säger Lars Alvarsjö, inre befäl vid polisen i Stockholm till Sydsvenskan.

Det visade sig att även de två andra kidnapparna hade rymt från ett hem i södra Sverige.

Fysiska och psykiska skador
Den kidnappade 16-åringen uppges ha fysiska och psykiska skador.

– Jag kan bara säga att han misshandlades, och han mår säkert varken bra fysiskt eller psykiskt nu, säger Lars-Göran Rehn.