En öppning till en ny regering skapas när partiernas hållning till statsbudget för 2019 klarnar. Just nu tyder allt på att Moderaternas budgetförslag kommer att antas av riksdagen. Då borde de ju också få leda regeringen.

Budgetfrågan kan faktiskt lösa upp låsningen kring regeringsbildningen. Moderaterna kommer att lägga en egen budgetmotion som kommer att ställas mot S-regeringens övergångsbudget 12 december. Även andra partier kommer att lägga egna motioner.

Det innebär att i slutvoteringen måste partierna välja mellan S-budget eller M-budget. Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har sagt att mycket tyder på att de kommer att rösta på M-budgeten i slutvoteringen. Därmed samlas samma konservativa block som i statsministeromröstningen om Ulf Kristersson: 154 mandat. De slår då ut S-regeringens budget som har de rödgrönas 144 mandat bakom sig.

Då återstår C och L. De har sagt att de ska lägga egna motioner. De har också sagt att de, inte ännu i alla fall, har någon annan avsikt än att lägga ner sina röster i slutvoteringen om budget.

Det innebär att M-budgeten antas, och S-budgeten faller.

I det läget skapas en anledning för C och L att släppa fram Ulf Kristersson som statsminister, till slut. Med en M-budget kan dessa båda partier sägas fått garantier om att SD under kommande året inte har fått något avgörande inflytande.

Det är riktigt att M inte förhandlat eller samtalat med SD om budgeten. Men M har i viktiga frågor under valåret närmat sig SD. Striktare migration, skärpt kriminalpolitik och satsning på sjukvård är frågor som ligger i linje med SD. Jimmie Åkesson har också i dessa sakfrågor sett signaler om att M menar allvar med att prioritera denna inriktning, och det var ju därför man röstade ja till Kristersson i statsministeromröstningen.

Lösningen på regeringsknuten skulle kunna bli att C och L släpper fram M-KD-regering eftersom M-budgeten inte haft SD-inflytande. Och SD kan rösta ja eftersom inriktningen i M-budgeten är i linje med vad partiet kräver.