Tre kommunstyrelseordförande för Sverigedemokraterna blir nu formellt valda. Sölvesborgs kommunfullmäktige valde Louise Erixon på måndagskvällen. I Bromölla valdes samtidigt Eric Berntsson (SD). I Hörby väntas Cecilia Bladh in Zito (SD) väljas till kommunens högsta politiska uppdrag på fullmäktige den 17 december.

Under måndagskvällen valdes Louise Erixon till ny ordförande i kommunstyrelsen av kommunfullmäktige.

– Jag är överväldigad och tacksam över det stora förtroendet. Jag kommer att göra mitt yttersta för att jag och mina samarbetspartners i samstyret ska uppfylla alla förväntningar, säger hon till SVT.

Louise Erixon fick 26 röster i kvällens omröstning mot 22 röstar för Johanna Beijer (S). Valet var möjligt genom det samstyre som ingåtts mellan M, SD, KD och lokala partiet SoL, och som har majoritet i fullmäktige.

I skånska kommunerna Hörby och Bromölla intar också Sverigedemokraterna ordförandeposten i kommunstyrelsen enligt uppgörelser i respektive kommun. Cecilia Bladh in Zito, 43, tar över styret av Hörby. I Bromölla valdes Eric Berntsson (SD) till kommunstyrelsens ordförande på måndagskvällen.