ISLAM. Pakistanska Asia Bibi som benådats från dödstraff för blasfemi efter åtta år i dödscell, har sökt asyl i Storbritannien men uppges blivit nekad av rädsla ”för social oro och attacker mot ambassader och civila”. Både i Europa och USA uppmärksammas nu att islamiseringen har gjort att man inte kan erbjuda kristna asyl.

Efter benådningen – på grund av brist på bevis – av kristna lantarbeterskan Asia Bibi som dömdes till döden för anklagelser om hädelse mot islam, har Pakistan skakats av vrede och protester. Tiotusentals män har gett sig ut på gatorna i hatmarscher med påkar och skyltar som kräver att dödsstraffet verkställs och att Asia Bibi hängs. I flera dagar har islamister marscherat, organiserade av det politiska partiet Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP).

Asia Bibi och hennes familj har sökt asyl i Storbritannien men uppges ha blivit nekade på grund av ”rädsla för social oro och attacker mot ambassader och civila”.

– Det ser ut som om Storbritannien nu är ett land som är otryggt för de som anklagas för blasfemi. Vi är väldigt medvetna om att det finns extremistiska element i landet, säger Wilson Chowdry, från den brittiska organisationen BPCA, som varit aktiva i processen att frige Asia Bibi.

– De har inte automatisk erbjudit asyl, medan andra länder nu har gjort det. De kommer inte att åka till Storbritannien. Familjen kommer definitivt inte att komma till Storbritannien.

Ayan Hirsi Ali, människorättskämpe från Somalia som själv fick fly Nederländerna för USA efter dödshot från islamister, tweetade ”Jag hoppas verkligen att det inte är sant! Om Asia Bibi nekas asyl i UK vad sjutton är det för mening med asylsystemet?” och senare ”Om inte Storbritannien erbjuder Asia Bibi asyl, borde Trump göra det”.

”En skam”
Wilson Chowdry säger att Storbritannien har ”varit hjälpsamma” men att ”det är en skam att ett land med en sådan prisad historia av att hjälpa flyktingar och asylsökande, när en sådant fall som Asia Bibi läggs fram till dem, att de då inte är lika generösa som de har varit tidigare”.

Han uppger att Storbritannien fanns bland familjens första önskemål och att det är som att ha fått ”en spark i ansiktet”.

Skrivelse
Även flera brittiska politiker stöder Asia Bibi och har reagerat starkt mot uppgifterna att hon skulle nekats asyl i Storbritannien. I en skrivelse till regeringen ber 20 katolska parlamentsledamoter att Asia Bibi ska få komma och att om uppgifterna stämmer att hon nekats asyl ”skulle det vara väldigt besvärande” samt att det skulle vara ”klart oacceptabelt”.

En ljusmanifestation för Bibis sak kommer att hållas i eftermiddag utanför det Pakistanska konsulatet i London.

Italien sa ja
För några dagar sedan uppgav Breitbart att Italien var det första land som sagt ja till Bibis asylbegäran.

Chowdry säger att en plan utarbetats för flykt från Pakistan men inga detaljer får komma ut innan familjen är på en säker plats. Pakistans premiärminister Imran Khans regering har gått med på att tillåta en skrivelse mot domstolsbeslutet, som en del i att få stopp på protesterna i landet, en eftergift till islamisterna som kräver att Asia Bibi avrättas. Tills det är avgjort får Asia Bibi inte lämna landet.