Det allt sunkigare spelet i riksdagen fortsätter. Jan Björklund besökte SVT för att prata skit om Sverigedemokraterna, och är inte villig att rösta på Ulf Kristersson som statsminister. Vad väljarna tycker om apspelet struntar Björklund i.

Är det Grotesco som besökte SVT:s Morgonstudio idag? Nej, det var Jan Björklund.

Han talar på fullt allvar om att han vill ha Ulf Kristersson som statsminister, men tänker ändå rösta nej till Ulf Kristersson i riksdagen på onsdag.

Björklund säger att hans lösning är att alliansen ska samarbeta med Miljöpartiet. Men en sådan konstellation kommer aldrig att tillträda, eftersom den är långt ifrån majoritet och inte har stöd i riksdagen. Det är utopiska önskedrömmar som Björklund svamlar om. Han jämför med Stockholms stad, men skillnaden är ju att där har alliansen+MP majoritet. Det har man inte i riksdagen. Allt detta är så elementärt att det är häpnadsväckande att man måste skriva om det. Kan inte L-ledaren räkna till 175?

Men Jan Björklund bryr sig inte om väljarnas utslag i val. Det står helt klart när han efter SVT intervjuas av Expressen-TV och där konfronteras med Demoskops novembermätning som visar att Liberalerna rasar och Sverigedemokraterna rusar i opinionen. Väljarna ställer inte upp på Björklunds apspel.

Vad säger du om att Sverigedemokraterna ökat och blivit landets näst största parti i Demoskop, frågar Expressen.

– Jag vill ju att SD ska få minskat inflytande. Just nu är allting lite rörigt. Vad mätningarna säger nu är inte så centralt, svarar Björklund.

Vad väljarna tycker är alltså ”inte så centralt” för Björklund. Han vill att SD ska få minskat inflytande men agerar på ett sätt som gör att alltfler i väljarkåren inser att Sverigedemokraterna är det enda rimliga alternativet till de gamla partiernas lekstuga och önsketänkande.

Dessutom: Björklund kan sätta sig i Stefan Löfvens knä hur mycket han vill, men det ger inte den röda sidan majoritet. Liberalerna är så små att de inte spelar någon roll i statsministerfrågan.