Gamle statsministern Göran Persson (S) säger att ett nyval behövs för att få partierna att samarbeta. Några förslag till vilka som ska samarbete har han dock inte.

En vecka före statsministeromröstningen i riksdagen om Ulf Kristersson (M) tar förre statsministern Göran Persson (S) till orda i Expressen. Han kommenterar vad som händer om Annie Lööf (C) står fast vid att rösta nej till Kristersson.

– Ja, och därmed är det ju så att Ulf Kristersson inte blir vald i omröstningen, så det är ett nytt läge i svensk politik. Vi har tre block i svensk politik nu, precis som jag sagt tidigare.

Skälet till stöket beror på att en del inte insett att det politiska landskapet har förändrats, menar Persson.

– Det är säkert väldigt smärtsamt för många, och särskilt svårt blir det ju om man inom de här blocken också får förskjutningar i storlek mellan partierna. Om Moderaterna nu går bakåt och Sverigedemokraterna framåt, då är det en ny situation igen. Centerpartiet och Liberalerna har också ett väldigt utsatt läge, medan de rödgröna är lite mer skyddade i den här situationen.

Persson ser inga naturliga lösningar med dagens riksdag.

– Jag tror att det här kan fortsätta ända fram till ett nyval, och det är kanske ett nyval som behöver genomföras för att partierna ska få mandat att göra någonting som de sa i förra valrörelsen att de definitivt inte skulle göra.

Och kanske behövs extraval för att få partier att tänka om.

– Ja, ska man göra väldigt stora förändringar i svensk politik, och man har haft en valrörelse som tydligt har låst fast partierna i de gamla positionerna, så är det nog klokt att gå till ett nyval och berätta att vi behöver ha ett nytt mandat.

Men vilka partier som efter ett extra val skulle kunna, eller borde, samarbeta går inte Göran Persson in på. Han konstaterar att Sverigedemokraterna troligen skulle öka, och att allianspartierna skulle tappar väljare.

Som Socialdemokrat är det inte svårt att gissa att Persson tror att det efter ett extraval blir enklare för ”mittenpartierna” att samarbeta med Socialdemokratin – som naturligtvis alltid kräver statsministerposten.

Men det skulle också bli nödvändigt för Moderaterna att bestämma sig om man fullt ut ska bejakar sin konservativa sida, eller om man ska fortsätta uppvakta C och L.

Det ligger så mycket känslor och hjärnspöken i luften nu, att ett extraval skulle kunna rensa denna luft. Väljarna får säga sitt om alla obegripliga turer. Det ligger mycket i det Göran Persson säger.