MALMÖ. Kriminella fick lyxlägenhet inklusive mat och städhjälp. Men istället för rehabilitering blev det privata stödboendet en bas, där ledande gängkriminella bodde gratis och sprängmedel och kokain hittades av polisen. Socialtjänsten betalade – för bara en av de kriminella männen – 45 000 i månaden.

Socialtjänsten har med skattepengar finansierat ett gäng kriminella män med bostad, i vissa fall inklusive mat och städhjälp, visar en granskning som SVT gjort. Två män ur gänget från Rosengård bodde förra året i en femrummare på 180 kvadratmeter, mitt i Malmö centrum, nära centralstationen. Lägenheten är företagets mest exklusiva, och har öppen spis och balkong. Malmö stad betalade 1 500 kronor per dygn för den ene, en 18-åring de kallar Amir och 1 800 för den andre, en kostnad som inkluderar tillsyn på kvällar och nätter, och i det högre priset ingår även mat.

När männen inte skötte städningen fick de även städhjälp. Denna  uppskattades dock inte av Amir: ”Jag lovar jag kommer moppa deras ansikte och kasta ut dom från balkongen”, om han skulle väckt kl 13.00, när städerskan var planerad att komma.

Fingeravtryck på bomb
Samma dag hade Amir varit ute till klockan sex på morgonen. Några timmar tidigare hade en bomb exploderat i ett bostadshus som krossade fönsterrutor och stenskivor i porten. vid en odetonerad sprängladdning hittades Amirs fingeravtryck. Vid en husrannsakan i lyxlägenheten fann polisen sprängmedel. Amir friades från bombdådet men dömdes för innehav av sprängmedel.

Utpressning
I Amirs telefon hittade dock polisen sms från en känd kriminell som hade dialog med Amir om leverans av sprängmedlet. Även den mannen var placerad hos stödboendet, fast i en annan lägenhet.

Den man som bodde med Amir på stödboendet har dömts av tingsrätten för grov utpressning och anstiftan till allmänfarlig ödeläggelse, men friades i hovrätten.

Mångmiljonbelopp
Totalt har Malmö stad betalat 70 miljoner kronor till företaget som driver stödboenden i lägenheter runt om i staden – detta utan upphandling. Malmö är företagets absolut största kund och har placerat missbrukare och kriminella hos dem under tio år.

För att bo på stödboendet får man inte begå brott och det ska finnas tillsyn på kvällar och nätter. En anställd kvinna, som även sitter i styrelsen för företaget, säger i en anonymiserad intervju att det var svårt att få de boende att göra som hon sa och att det var många ”diskussioner”.

Sluta skjut
En av de dömda männen var med i en annan satsning på kriminella, ”Sluta skjut”, för att hjälpa till att stoppa våldet. När Malmöpolisen lanserade #sluta skjutprojekt, sas det att kriminella skrattade åt polissatsningen och den jämfördes med ”tafsa inte”-armband av kritiker.

En annan dömd kriminell från samma Rosengårdsgäng, ”Malik”, 23 år, fick både jobb och bostad av företaget, utan socialtjänsten som mellanhand.Anställningen fick Malik kort efter att han kommit ut från fängelset – där han satt efter att ha sprängt bostadsbolaget Victoria parks kontor på Rosengård i Malmö.Men vid en husrannsakan i stödboendets lägenheter där Malik bodde gratis, hittade polisen kokain.

Grova brott
Malik är även dömd för hot mot åklagare, medhjälp till rån av två prostituerade och medhjälp till en skjutning på en biltvätt efter ett bråk om en nedstänkt jacka.

Ska undersöka
Arbets- och socialförvaltningen i Malmö stad är ansvarig för placeringen av klienterna i boendet. Katarina Lindeberg, avdelningschef på strategiska avdelningen, kommenterar att man ska granska de uppgifter som har kommit fram.

Företaget vill inte kommentera, men den anställda säger att det kanske var fel att placera så många från samma kriminella gäng tillsammans. Men man ”ville bara hjälpa”.