ISLAM. Det fortsätter storma efter benådandet av Asia Bibi, den pakistanska kvinnan som satt åtta år i dödsscell dömd för blasfemi. Bibi har förbjudits att lämna landet och islamister marscherar i vrede och kräver att hon hängs. Bibis advokat har flytt till Nederländerna och Nederländerna fruktar för säkerheten för sin ambassadör.

Kristna Asia Bibi, 47 år, drack vatten från samma källa som byns muslimska kvinnor, och för att hon då sa orden ”Jesus dog på korset för våra synder. Vad har Muhammed gjort för att rädda mänskligheten?” och dömdes till döden för hädelse. Högsta domstolens beslut att frige Asia Bibi i brist på bevis, har nu väckt en enorm vrede i det muslimska Pakistan. I flera dagar har islamister marscherat, organiserade av det politiska partiet Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP).

En film på Twitter visar pakistanska barn som under jubel hänger en docka som föreställer Asia Bibi.

Asia Bibi har förbjudits av regeringen att lämna landet. Hennes make har sagt att han ska fly till USA, Storbritannien eller Kanada. Bibis advokat Saif al-Mulook fruktar för sitt liv och befinner sig i Nederländerna.

Advokat Saif al-Mulook säger på en presskonferens i Haag att FN och EU-ambassadören i Islamabad höll honom under skydd i tre dagar innan han sattes på ett plan till Haag, mot sin vilja.

– Jag sa att jag inte lämnar landet förrän jag har fått ut Asia Bibi från fängelset….Jag är inte nöjd med att befinna mig här utan henne, men alla sa att jag är den huvudsakliga måltavlan för tillfället och att hela världen tar hand om Bibi, säger han till AFP.

De sa att hans liv var i omedelbar fara och lät honom inte öppna dörren till gömstället på tre dagar.

Tror inte
Enligt en uppgörelse regeringen gjort med islamisterna ska Asia Bibi bli ”100 procent fri” snart.

Den ger advokaten ingenting för.

– Den kompromissen är bara ord på ett papper som kan kastas i papperskorgen.

Samtidigt söker nederländska representanter i Islamabad bekräftelse från myndigheter angående säkerheten för sin ambassadör, Ardi Stoios-Braken, som har hotats av det islamistiska partiet.

Teckningstävling
Pakistans inrikesminister har sagt att hoten mot Ardi Stoios-Braken är relaterade till den Muhammed-teckningstävling som politikern Geert Wilders, ledare för det islamkritiska partiet PVV har utlyst (men dragit tillbaka).

Nederländernas utrikesministerium bekräftar att det har varit diskussioner i frågan mellan ambassaden och Pakistanska myndigheter, men vill inte kommentera vidare.

Kräver tystnad
Ännu en aktuell kontrovers mellan islamister och Europa är att TICF, en turkisk-islamisk kulturorganisation som företräder 144 moskéer i Nederländerna, vill tysta Geert Wilders på Twitter och kräver att hans konto stängs ner med anledning av en film där han kritiserar islam i hårda ordalag.