KRIMINALITET. Ebba Åkerlunds grav skändas gång på gång, trots att polisen vet vem förövaren är. Ebbas far har tagit mannen på bar gärning och uppger att det är en utvisningsdömd som är kvar i landet. Precis som terrordömde Akilov som mördade Ebba. 

Regeringen som inte förmår utvisa de personer som inte får vistas i landet fortsätter att orsaka lidande. Ebba, 11, var ett av offren i terrorattacken i april 2017. Terroristen Akilov som dömdes för dåden skulle utvisas men var kvar i landet och kunde begå terrordådet.

Men lidandet för Ebbas anhöriga fortsätter. Efter att Ebbas grav har skändats ett 30-tal gånger sedan april utan att polisen har gripit någon har Ebbas far Stefan Åkerlund besökt gravplatsen på natten och tagit mannen på bar gärning. Men även om han grips av polisen släpps han utan åtgärd.

Stefan Åkerlund skriver på Facebook:
”Jag tog honom personligen på bar gärning när han står och häller stearin på Ebbas föremål, polisen släpper honom efter 1 timme i förvar ”bra jobbat”. Det var vad mina nattliga besök på gravplatsen var värd.”

Skulle utvisas
Enligt Stefan Åkerlund är mannen som kränker hans döda dotter en utvisningshotad man som myndigheterna inte förmår få ut ur landet.

”Hur kan det komma sig att en person som döms för utvisning och inte får återkomma till Sverige före 2019-02-27 aldrig någonsin har lämnat landet. Blivit intaget ett antal gånger utan att domen verkställs, samt att han skall få ett års fängelse om han vistas i Sverige under tiden.”

Gravskändat fler
Mannen har gravskändat flera gravar på kyrkogården där Ebba ligger, enligt Stefan Åkerlund.

”Han har sen mars gravskändat Isabells grav som ligger vid Ebbas kyrkogård så kraftigt att hennes mamma blivit tvungen att ta bort gravstenen eftersom den blivit helt förstörd av allt stearin som han hällt över den. Olof Palmes gravsten totalt förstördes för 6 veckor sedan av stearin som aldrig någonsin kommer att försvinna och Ebbas grav har han gravskändat över 30 ggr sen i maj månad.”

Även under gårdagen var mannen där.

”Så sent som för en timme sedan var han där och petade på Ebbas Grav, man blir så trött,”

Ansvarig för dotterns död
Stefan Åkerlund har i sin förtvivan efter att ha förlorat sin dotter hårt kritiserat regeringen, som han ställer ansvarig för dotterns död.

”En huvudlös migrationspolitik och myndigheter som inte gjorde sitt jobb ledde till att min dotter mördades och att mitt eget liv för alltid är förstört”, har han skrivit i en debattartikel.

Stefan Åkerlund vill ha en oberoende haverikommission vars första ärende ska vara terrordådet på Drottninggatan.

”Akilov fick sitt utvisningsbeslut ett halvår innan han genomförde sitt attentat, ett dåd som ägde rum nästan tre månader efter det att han skulle ha lämnat landet. Men ingen försökte hitta honom, ingen undersökte om han befann sig på sin hemadress. Att Migrationsverket och Polisen inte gjorde sitt jobb och avvisade en person som befann sig här illegalt, resulterade i att min dotter miste sitt liv och att mitt eget liv för alltid är förstört. Liknande förluster har andra anhöriga till de mördade gjort.”

Stefan Åkerlunds bild nedan på den skändade respektive inte skändade graven.