Det finns en grundläggande orsak till att svensk politik gått i stå. En sanning som nu framförs från oväntat håll.

Gunnar Hökmark (M) är urtypen för en politruk, någon som i partipolitisk nit alltid ser allting utifrån det egna partiets perspektiv. Han har varit ungdomsförbundsordförande i MUF, han har varit partisekreterare i Moderaterna och nu i 14 år Europaparlamentariker.

Trots denna mycket partipolitiska karriär är han synnerligen vidsynt om nuvarande läge i svensk politik. I en intervju för Svenska Dagbladet säger han dagens sanning med eftertryck:

– Det tyder på bristande integritet när man är så rädd att tala med någon.

– En alliansregering baserad på Sveriges fyra liberala partier, som mer än andra betonar individens rätt, varför skulle den kunna drivas till främlingsfientlig eller rasistisk politik? Jag förstår att Socialdemokraterna vill föra fram den propagandan, men jag tycker inte borgerliga partier ska gå i den fällan, utan med självförtroende säga: ”finns det något vi kan göra med gatstenars höjd eller pensionernas omfattning så gör vi det, men vi kommer aldrig att vika i grundläggande värden.

– Den typen av självförtroende måste man kunna ha.

Mindre unik är att han säger kloka sanningar sedan han meddelat sin avgång, då valberedningen inte föreslagit honom till omval som förstanamn på Moderaternas valsedel till Europaparlamentsvalet i maj.

Det är ett märkligt fenomen att de som lämnar maktpositioner plötsligt blir så mycket sundare. Det kanske säger mer om det politiska systemet än om personen ifråga…

Hur som helst är dessa ord från Hökmark de enda som behöver sägas som förklaring till varför svensk politik blivit som den är. Mitt i prick.

Och det är alltid lika befriande att få höra sanningar. Det inger mig med hopp om att allt inte är förlorat. Att det finns klokskap även om den ofta är onödigt väl dold.