Ulf Kristersson (M) föll. Riksdagen sa nej till honom med 195 röster mot 154 till stöd för honom. på onsdagsförmiddagen. Det är en historisk omröstning där de borgerliga fäller varandra.

När partierna inför omröstningen deklarerade sina skäl till att rösta, talades det mer om Sverigedemokraterna än om den tilltänkte statsministerkandidaten.

Annie Lööf (C) talade om utpressningssituation. Jan Björklund (L) om att inte ge Sverigedemokraterna inflytande. Detta var motiven till att de röstade nej till Ulf Kristersson (M), även om de gått till val på att de vill se Ulf Kristersson (M) som statsminister.

Ett annat skäl till att rösta nej uppgavs vara att allianspartierna hade ett mandat mindre än de rödgröna. Detta förhållande gör, menade de, att den föreslagna regeringen blir särskilt starkt beroende av Sverigedemokraterna. Detta stämmer inte.

Statvetarprofessor Tommy Möller påpekade i SVT att även om allianspartierna hade haft fler mandat än de rödgröna, hade man varit beroende av att Sverigedemokraterna inte röstar emot regeringen. Det kan alltså ses som ett svepskäl.

I omröstningen röstade M, KD och SD ja till Kristersson. Ledamöter från C, L, S, V och MP röstade nej.

Talmannen meddelade efter omröstningen att han imorgon torsdag kommer att ge besked om vad som blir nästa steg i att försöka vaska fram ny statsministerkandidat.