Inför omröstning om statsminister i morgon onsdag meddelar Centerpartiet att man kommer att rösta nej till Ulf Kristersson (M).

Det blir historiskt när en borgerlig statsministerkandidat fälls av andra borgerliga partier. Det har inte hänt på många årtionden.

Skälet till att Centerpartiet röstar nej är att man menar att en M-KD-regering skulle ge ett ”historiskt inflytande” åt Sverigedemokraterna. Samma skäl anger Liberalerna till att också de kommer att rösta nej, även om deras röster inte är avgörande. Tillsammans med S-V-MP är det C som skapar den majoritet av nej-röster som kommer att fälla Ulf Kristersson.

Ändå fortsätter Centerpartiet att hävda att man vill ha Ulf Kristersson som statsminister. Det enda sätt som detta kan ske är att en ny Decemberöverenskommelse upprättas, vilket Samtiden skrivit om tidigare: C och L vill ha super-DÖ.