GÖTEBORG. Ett 2,5 meter högt stängsel med taggtråd omringar numera bostadsrättshuset. ”Det känns som en ny Berlinmur” säger en ogillande granne i hyresrätten intill.  ”Alla är överens om att det är rätt väg att gå”, säger Erik Westerberg i bostadsrättsföreningen.

För några år sedan satte en bostadsrättsförening på Befälsgatan i Kviberg upp ett 2,5 meter högt staket runt gården för att förhindra ovälkomna gäster då de inte får ha sin egendom i fred. Men när det inte stoppade inkräktare förstärkte föreningen stängslet med en kraftig taggtråd.

– De slog sönder en lekstuga och lekplatsen. Därför är det inhägnat numera och eftersom det inte hjälpte så har vi även taggtråd på vissa ställen. Vi måste skydda vårt område, vi bor ju i ett utsatt område, säger Erik Westerberg, ordförande i bostadsrättsföreningen.

Enligt Erik Westerberg har man problem med grannarna som bor i hyreshuset intill, som tillhör det kommunala bostadsbolaget Poseidon. De förstör, stjäl och att det går inte att kommunicera med hyresvärden. Det har även förekommit problem med narkotika i vissa trappuppgångar i hyreshuset.

Därför anser han att staketet, med låst grind som kräver kodbricka för att öppna, är det enda sättet att hålla ordning och reda. Alla i bostadsrättsföreningen är överens om att det är rätt väg att gå att stängsla in gården.

– Ja, det är klart att de tycker. De är ju rädda om sina grejer, säger han.

Om grannarna i Poseidon säger han:

– De begriper inte att i en bostadsrättsförening så äger folk varsin andel i föreningen. De hos Poseidon äger ingenting, de vill bara utnyttja. De har en egen lekplats och de får tillgång till en av våra men nu var vi tvungna att plocka ner lekställningen där för den är till stor del sönderslagen.

”Ny Berlinmur”
De boende i hyreshuset däremot är inte glada åt stängslet.

– Detta är så fruktansvärt upprörande. Är vi, på Beväringsgatan, så hemska att de måste stänga oss ute? Det känns som en ny Berlinmur, säger en boende.

De menar att det borde finnas bättre sätt att lösa situationen på än att avskärma området.

– Ska vi förklara för våra barn att det är så här man löser problem. Genom att stänga ute andra människor. Det liknar hur Trump resonerar i USA när han vill bygga murar.

Stänger ute
Hyresgästen tycker att just taggtråd ”blir en sådan tydlig symbol för att stänga ute människor som inte är fina nog” och oroar sig för hur situation kommer att utvecklas.

– Taggtråd ger väldigt märkliga signaler i dagens läge när man pratar om segregation och utanförskap. Det här förstärker bara det. Vad kommer härnäst, elstängsel eller minor?