Polisen, som vill vara anonym på grund av sitt arbete, är mycket kritisk till den så kallade gymnasielagen. Enligt polisen finns det mellan 75-100 unga män som cirkulerar mellan Västerås, Uppsala och Stockholm och lever i ett slags parallellsamhälle, där de både själva begår brott och utnyttjas av andra kriminella.
Polismannen har god insyn i brottsligheten som gruppen ägnar sig åt. Många säljer narkotika och stjäl dyra kläder. De används även som svart arbetskraft.
Vid kontroll av männen, företrädesvis afghaner, som rör sig i centrala Västerås påträffar polisen ofta flera identitetshandlingar.

– De kan ha upp till 3,4,5 identitetshandlingar och LMA kort (identitetkort för asylsökande).

Polisen har fått utarbeta ett eget system för att kunna identifiera individerna genom att fotografera dem.

Islamistisk extremism
Men det handlar inte bara om brott. I samband med att gymnasielagen lanserades uttryckte Säpo oro för att kraven på identitet var alldeles för svaga. Polisen oroas nu över att situationen kan leda till religiös extremism.

– Det finns oroväckande krafter som vi ser söker sig till dom här killarna. Vi har fått signaler om att personer med extrema religiösa åsikter har inhyst personer. Vad dom vill med det vet vi inte i dagsläget. säger polisen till SVT.

Även volontärer har varnat för extremism om situationen fortgår.

Västeråspolisen är mycket kritisk.

– Generellt tycker jag att lagen är en form av missriktad välvilja. Att sätta unga ensamma män i den här situationen är oansvarigt. Det är min åsikt.

Rån mot ungdomar
En rad uppmärksammade rån mot unga elever på skolor i Västerås har skett. Barn har rånats på jackor och mobiltelefoner, men polisen tror att det kan röra sig om andra personer som ligger bakom.

– Där tror vi att det rör sig om andra grupperingar som är hemmahörande i Västerås, säger polismannen.