En av Sveriges märkligaste kommunala ledningarna håller på att ta form i Göteborg. Alliansen petar Socialdemokraterna med hjälp av Vänsterpartiet, Fi och MP.

Spelet om makten i kommunerna runt om i landet pågår för fullt. Många nya konstellationer har bildats efter valet. En av de märkligaste presenterades på presskonferens i Göteborg idag.

Det borgerliga blocket (M, L, KD och C) har ingått i valteknisk samverkan med det nya rödgrönrosa blocket (V, Fi och MP).

– Vi har tecknat en valteknisk överenskommelse med det näst största budgetalternativet här i Göteborg, som efter sammanbrottet för de rödgröna nu är det rödgrönrosa. Det största alternativet tar ordförande och förste vice ordförandeposterna i nämnderna och det näst största tar andre vice ordförande.

Det säger Axel Josefson (M) som är föreslagen som kommunstyrelsens ordförande.

– Konkret kommer vi att får igenom en alliansbudget, om alla röstar på sina egna budgetförslag. Då blir det ny politik i en mer borgerlig riktning här i Göteborg, säger Josefson till P4 Göteborg.

Socialdemokraterna förlorar därmed makten efter 24 år i ledningen för landets näst största kommun.

Varför det blev just de rödgrönrosa som alliansen ingick valteknisk samverkan med?

– Det räcker inte att vara ett stort parti, man måste också finna vänner och nya former för samarbeten, säger Josefson.

– S har inte varit intresserade av ett valtekniskt samarbete.

– Vi har haft samtal med Demokraterna, men de har hellre velat vara i opposition, sa Josefson.

Tonar ner V-samarbete
Allianspartierna vill tona ner betydelsen av samverkan med V, Fi och MP. Man säger att man följer praxis om att de två största blocken i fullmäktige ingår överenskommelser mellan varandra.

– Vi är det största blocket, och de är det näst största blocket, säger Helene Odenjung (L).

De borgerliga kommer den 22 november att föreslå en alliansbudget. Man är det alternativ som samlar flest antal mandat, 24 stycken. De rödgrönrosa har 19 mandat. Socialdemokraterna har 17 mandat, det nya lokala partiet Demokraterna har 14 mandat och Sverigedemokraterna har 7 mandat.