KOMMENTAR. M-ledaren Ulf Kristersson fick idag uppdraget att sondera terrängen för att bilda regering och bli statsminister. Men låsningarna är fortsatt stora i riksdagen eftersom Kristersson vägrar att ens tala med Sverigedemokraterna som är vågmästare.

Talmannen vill pressa fram avgörande, så att landet kan få en regering. Eftersom Stefan Löfven (S) fälldes förra tisdagen, går uppdraget att försöka bilda regering till Ulf Kristersson (M).

Talmannen har inte sagt vilken sorts regering Kristersson bör försöka bilda.

Ulf Kristersson säger att han vill bilda en fyrpartiregering med allianspartierna. Och att han därutöver endast tänker prata med Socialdemokraterna.

Vad som händer om Stefan Löfven vägrar stödja en borgerlig regering, vilket torde vara självskrivet, är däremot oklart.

Då kan Kristersson gå tillbaka till talmannen och säga att han inte har några garantier för att inte 175 ledamöter kommer att rösta nej, och därmed fälla honom som statsminister.

Tala eller inte tala med Åkesson?
Alternativt kan Kristersson efter Socialdemokraternas negativa besked, konstatera att han som designerad regeringsbildare har en demokratisk skyldighet att höra sig för med alla partier i parlamentet.

Ett samtal med Jimmie Åkesson (SD) kan då resultera i att Kristersson får garantier om att 62 SD-ledamöter inte röstar emot honom.

Då borde saken vara biff. Fyrpartiregering kan bildas. Men eftersom Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) har beröringsskräck med folkvalda som representerar betydligt fler väljare än de själva, kan de då hoppa av.

Frågan är om C och L i det läget springer med full fart och hoppar upp i Stefan Löfvens knä och därmed hotar rösta nej till Kristersson, eller om de meddelar Kristersson att han får bilda regering utan dem. Om C och L lägger ner sina röster, kan Kristersson bilda enpartiregering eller M-KD-regering.

Håhåjaja, vi kan inte annat än vänta och se.