Enligt flera medier kan den slutliga omröstningen i senaten ske idag om att godkänna Brett Kavanaugh som ny domare i den mäktiga amerikanska Högsta domstolen. Det blir i så fall en ny seger för president Trump.

Vänsteraktivister har genomfört våldsamma protester mot den demokratiska processen att utse den nionde domaren till Högsta domstolen. Kampanjerna i medierna mot den av Donald Trump nominerade domaren Brett Kavanaugh har varit omfattande.

Ingen bestrider att Kavanaugh är en högt kvalificerad jurist och domare. Han har förut godkänts av senaten till lägre domarbefattningar utan något som helst motstånd eller anklagelser om ungdomssynder.

Skälet till att striden blivit så hård nu är att Kavanaugh som konservativ domare kommer att tippa balansen i domstolen mer åt den konservativa sidan eftersom domaren som han ersätter ofta räknades som en vågmästare mellan radikaler och konservativa.

Exakt i det mest skadliga ögonblicket, just när processen att godkänna Kavanaugh var på väg att avslutas, då, just då, trädde en kvinna fram och grät över att Kavanaugh för 35 år sedan skulle ha betett sig illa mot henne i skolan. ”Mest smärtsamt var att han skrattade”, säger den gråtande kvinnan i senatsutfrågning. Inga bevis finns. Bara ett återskapat minne 35 år senare, i just rätt ögonblick för vänstern att smutskasta en konservativ domare de inte kommer åt på annat sätt.

Tidpunkten gör att anklagelsen är högst tvivelaktig.

Trots tvekan hos några avgörande senator, röstade de i senaten för att frågan att tillsätta domare i HD skulle sättas upp på dagordningen med 51 ja och 49 nej. Tillsättningen av Kavanaugh kan komma att avgöras under lördagen.

Tre av de tveksamma senatorerna röstade ja, och kommer förmodligen att göra det i dagens omröstning också.

Republikanen Susan Collins var en av de som insisterade på en FBI-utredning om anklagelserna mot Kavanaugh, som Trump också beordrade och som har utförts. På fredagen sa hon att hon håller rättsprincipen om att man är oskyldig tills motsatsen är bevisad högst – att anklagelser som inte har bevisats inte ska kunna stoppa nomineringsprocessen.

Också demokraten Joe Manchin avser att rösta ja till att den konservative Kavanaugh blir ny domare i USA:s högsta juridiska instans. Manchin kommer från den republikanska delstaten West Virginia, och han riskerar att förlora återval om han röstar emot kvalificerad konservativ domare.

Om Brett Kavanaugh godkänns är det ytterligare en viktig seger för Doland Trump. Då har han utsett två konservativa domare till Högsta domstolen som kan komma att påverka juridiska uttolkningen av konstitutionen i 30-40 år framöver. Kavanaugh är 53 år, och uppdraget är på livstid.

UPPDATERING
Senare på lördagen godkändes Brett Kavanaugh av senaten med röstsiffrorna 50-48. Han svor domareden på söndagen och börjar sin tjänstgöring när Högsta domstolen sammanträder på tisdag.