POLISEN. Amerikansk polis har under de senaste åren kunna gripa flertalet brottslingar via att använda sig av genetisk information i öppna databaser. Metoden ger rättsväsendet möjligheten att spåra gärningsmän i gamla fall och nu vill den svenska polisen få tillgång till den nya metoden.

Forskningen inom genetiken har gjort stora framsteg på senare år. Detta har gynnat inte minst släktforskningen. Det blir allt vanligare att människor gör ett dna test som låter en spåra avlägsna släktingar. Genom att ladda upp informationen till privata, öppna databaser kan man få en matchning. Amerikanska polis har nyttjat samma databaser för att kunna identifiera gärningsmän som under lång tid har undkommit rättvisan.

Med genetisk data kan man spåra gärningsmännens släktingar
Det hittills mest kända fallet är det med ”The Golden State Killer” som amerikansk polis kunde gripa tidigare i år efter att ha identifierat en avlägsen släkting till gärningsmannen. Via en genetisk databas kunde man spåra släktingen via dna från brottsplatserna. Släktingen ledde senare rättsväsendet till den tidigare polisen Joseph James DeAngelo som nu är åtalad för flertalet mord och våldtäkter under 70- och 80-talet.

Metoden sägs av forskare ha hög precision. Det räcker med genetisk information från två procent av en folkgrupp för att identifiera nästan samtliga personer inom folkgruppen. Detta skapar goda möjligheter för rättsväsendet att kunna lösa gamla fall. Den svenska polisen vill nu få tillgång till metoden förutsatt att man kan få den att funka under svensk lagstiftning. Släktforskare ställer sig delade till metoden men Mats Ahlgren, en av grundarna till svenska sällskapet för genetisk genealogi säger att fördelarna överväger nackdelarna vid grövre brott.

– Men om de börjar jaga snattare så vet jag inte om jag vill vara med, säger han.

Svenska polisen vill nyttja metoden
Nationellt forensiskt centrum i Linköping har påbörjat förberedelserna för att anamma metoden. Man hoppas kunna gripa grövre brottslingar, så som mördare och våldtäktsmän via de genetiska databaserna. Just nu arbetar man tillsammans med polisens rättsavdelning för att ta fram en arbetsmetod som faller inom ramen för svensk lag och GDPR. Man hoppas vara klar inom några veckor.

– Jag tycker själv att det här är oerhört intressant, men det är viktigt att kolla upp reglerna innan man kör igång. Här handlar det om känsliga personuppgifter som genetiska data är, säger Ricky Ansell, genetiker och expert på Nationellt forensiskt centrum.