I våras dömde Centerpartistiska nämndemän enligt sharialagar i Solna tingsrätt. Mannen kommer från ”bra familj”, till skillnad från kvinnan, och ansågs därför som trovärdig och friades från kvinnomisshandel. Hovrätten har nu rivit upp domen.

Solna tingsrätt friade i februari en man för kvinnomisshandel, bland annat för att ”hans familj verkar vara en bra familj, till skillnad från hennes”. Domen skrevs av två Centerpartistiska nämndemän.

I domen fanns att läsa om kvinnan att ”Hennes motiv till att göra dessa beskyllningar mot NN kan vara att hon utnyttjat hans kärlek till henne och hans ”dumhet” för att kunna ta över hans lägenhet. Det är inte ovanligt att kvinnor felaktigt hävdar att de blivit misshandlade och hotade och på så sätt låtsas att de är i behov av ett skyddat boende för att få en lägenhet”.

Vidare hette det att ”Det normala i ‘dessa kretsar’ är vidare att en kvinna berättar för släkten att hon blir misshandlad om hon blir det så att saken kan lösas inom familjen. Det faktum att NN (kvinnan) inte sagt till hans släktingar att han slog henne, utan i stället anmälde det till polisen, minskar hennes trovärdighet ytterligare”.

Domen mötte stark kritik och de två nämndemän som friade mannen fick sparken.

Domen överklagades och hovrättens går på åklagarens linje. Man hänvisar till åklagarens övertygande bevisning om att mannen har begått den åtalade gärningen mot kvinnan. Påföljden bedöms inte kunna stanna vid böter, skriver hovrätten enligt Metro. Innan mannen får sitt straff ska han genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

*

Se mer om shariadomen: Klansamhället gör intåg i Solna tingsrätt (5/3), Efter shariadomen: C inleder uteslutningsärende (5/3), MP-nämndemän stöder domen (6/3), Solnadomen – så går det när islamism får härja oemotsagd (ledare 10/3), Massinvandring lika med massislamism (krönika 13/3)