GYMNASIELAGEN. En 26-årig afghan söker gymnasieasyl i Sverige som 18-åring. Afghanen har dömts för sexuellt umgänge med barn i Norge. Mannen är inskriven på en gymnasieskola i Malmö.

För svenska myndigheter uppger mannen att han föddes 1999 och har därmed kunnat söka asyl som 18-åring enligt gymnasielagen. Men den afghanske mannen dömdes i augusti tillsammans med tre landsmän för att ha tagit sig in på ett skyddsområde i Göteborgs hamn. Enligt domen hade de fyra bestämt sig för att lämna landet genom att ta sig ombord på ett fartyg. Straffet för samtliga gärningsmän blev två månaders fängelse.

Dömd för sexbrott
Brottsutredningen avslöjar även andra omständigheter kring afghanen, skriver Nyheter Idag. Enligt uppgifter från Interpol ska mannen ha uppgett till norska myndigheter att han är född den 2 februari 1992, vilket innebär att mannen i själva verket är 26 år.

Interpol uppger också att afghanen dömdes till 10 månaders fängelse i Norge 2013 för sexuellt umgänge med barn.

Gymnasieskola
I Sverige har mannen ett utvisningsbeslut från den 6 april i år. Han har dock kunnat stanna kvar i landet legalt genom att överklaga beslutet till Migrationsdomstolen.

För närvarande är mannen inskriven på en gymnasieskola i Malmö.

Det är oklart vad mannens ifrågasatta ålder och sexbrottsdom kommer att ha för inverkan på hans ansökan om uppehållstillstånd genom gymnasielagen.

Gymnasielagen fick nyligen grönt ljus av Migrationsöverdomstolen. Hård kritik har riktats mot lagen, bland annat för sänkta krav på den asylsökande att bevisa sin identitet och ålder.

Över 10 000 företrädesvis afghanska män har ansökt om asyl enligt lagen.