261 opolitiska tjänstemän i regeringskansliet undertecknade ett uppror som krävde att de inte skulle behöva vara lojala mot en regering som inte leddes av S. Nu avslöjas att en chef på utrikesdepartementet med band till Socialdemokraterna var upprorsmakaren som ledde en ”förtrupp” som skulle få andra medarbetare att skriva under.

Uppropet skickades till regeringskansliets förvaltningschef dagen innan Stefan Löfven röstades bort från statsministerposten. Där kräver tjänstemännen svar på frågor om vad som händer med deras lojalitetsplikt mot regeringen om den innebär en konflikt med ”regeringsformens bestämmelse om människors lika värde”. (Något som Samtiden rapporterat om här och här).

Ledarsidorna.se, som först skrev om brevet, rapporterade att det kunde uppfattas som ett avståndstagande från en allians- eller M-regering med stöd av SD. Den tidigare moderate stats- och utrikesministern Carl Bildt kritiserade tilltaget och uppfattade det som ett ”S-märkt kampanjande”.

Nu skriver DN att en UD-chef spelade en central roll i den ”förtrupp” på 19 initiativtagare till uppropet som valde ut och bjöd in 266 tjänstemän som erbjöds att skriva under uppropet. Enligt uppgifter till DN ska UD-chefen ha när band till Socialdemokraterna och bland annat ha varit med och utformat partiets utrikespolitik inför valet 2014.

Carl Bildt reagerar starkt på de nya uppgifterna.

– En S-förtrupp med tydlig politiska avsikter. Begriper de inte vilken skada de gjort inte främst sig själva utan förtroendet för UD och regeringskansliet, frågar han på Twitter.

Uppropet kritiseras också av andra medarbetare på regeringskansliet. En chef som avstod att skriva under säger till DN att medarbetarna inte fick tid att reflektera över innehållet. En annan person tycker inte att innehållet i brevet är ”förenligt med tjänstmannarollen”.