BORÅS. Polisen Patrik Nordgren misshandlades på badhuset i Borås av ett ”ungdomsgäng”, framför sina barn och fast förövarna visste att han var polis. – Det känns för djävligt att ens barn blir inblandade i en sån här situation, säger han.

Polisen Patrik Nordgren besökte simhallen i Borås tillsammans med sina barn och deras kusiner. Redan vid entrén när de ska gå in får han veta att situationen i badhuset har gått överstyr.

– Jag ser att hon i receptionen är ganska skärrad. Hon ser mitt polisleg som jag har bredvid Visakortet och hon säger att hon väntar på mina kolleger då det varit hotfulla personer inne på badet. Då säger jag att jag kan gå in och hjälpa till i väntan på kollegerna, säger han.

Barnen väntar hos receptionisten medan Patrik Nordgren följer med en badvakt in i omklädningsrummet.

– Badvakten pekar på två personer och säger ”det är de här som levt djävul”. Jag visar mitt polisleg och säger att det är lika bra att de lämnar.

Ungdomarna lämnar efter lite argumentation omklädningsrummet. Patrik Nordgren följer efter för att se till att de lämnar badet. Runt hörnet står dock ytterligare sex till tio personer, som badvakten berättar deltagit i det tidigare stöket.

Ingen respekt
De bryr sig inte om Patrik när han säger till dem att gå, fast de vet att han är polis. En av dem hånskrattar mot honom. När Patrik håller upp den skrattande mot skåpet och säger att de ska gå ut, flyger samtliga på honom.

Han hamnar i underläge och blir upptryckt mot väggen.

– Jag får två knytnävsslag med full kraft. Jag har två lösa tänder och rejält svullen överläpp, säger han.

Badvakterna försöker hjälpa Patrik och när också poliskollegerna anländer får de kontroll över situationen.

Framför barnen
– Det känns för djävligt. Här är jag med fyra barn och sedan ser de pappa sitta med en ispåse mot ansiktet, blödandes från munnen.

Johan Ljung, vakthavande befäl vid polisen i region Väst, berättar att det varit ett gäng på 13- till 15-åringar som ”stökat där inne och ofredat flera badande”. Personalen känner till dem sedan tidigare. Det är socialtjänsten som sköter ärendet.

Våld mot polisen
Senast i onsdags blev en civil polisman brutalt misshandlad i samband med ett avvisande på Resecentrum i Skövde. Polismannen slogs medvetslös, fick tänder utslagna, hjärnskakning, käkfraktur, stygn på hakan, samt kraftig svullnad i ansiktet.

Patrik Nordgren är upprörd.

– Jag har inte mycket förtroende kvar för rättssamhället. Jag som är polis, som ska skydda det demokratiska samhället, har inte lika mycket skydd och rättigheter som andra. Det blir mer slentrian av det, att ”det här ska du tåla”. Även om det nu gjorts en anmälan om våld mot tjänsteman så har jag inga större förhoppningar, säger Patrik Nordgren.

Lämna in brickan
Patrik Nordgren var rejält frustrerad och desillusionerad redan för två år sedan. Då hade han bestämt sig för att lämna in sin bricka efter nio år som polis i Göteborg. ”Rättsväsendet är ett enda stort misslyckande”, menar han.

– Det är flera gånger vi griper folk som släpps igen nästa dag. Oavsett hur bra jobb vi gör och hur bra resultat vi levererar är det ingenting som händer, säger han.

Patrik arbetar dock fortfarande deltid som polis, då han ser yrket som någon form av ett kall.