KARLSTAD. Polisen i Värmland har gjort på ett nytt sätt för att gripa en våldtäktsman från en av helgens våldtäkter. När man nu söker vittnen som kan ha sett våldtäktsmannen tillsammans med sitt offer innan brottet skedde lämnar man ut signalement. Men inte på mannen utan på den våldtagna kvinnan.

”Kvinnan är 175 cm lång och har långt brunt hår. Hon bar en ljusbeige 3/4-lång kappa och bar på en mörkt färgad axelremsväska.”

Många gånger skriver polisen att man inte lämnar ut signalement på en våldtäktsman på grund av att det kan försvåra utredningen. Denna gång gör man alltså på ett nytt sätt – man ger signalementet på den våldtagna kvinnan.

I helgen har det varit en fullkomlig våg av våldtäkter i Karlstad. Fyra våldtäkter anmäldes på mindre än ett dygn, sedan följde en på söndagen. Ingen är gripen.

En av dessa våldtäkter skedde utomhus i området Herrhagen i Karlstad i fredags. En tonåring var på väg till en adress vid 23-tiden. Innan våldtäkten, som polisen inte kallar för misstänkt, ska den unga kvinnan ha befunnit sig utanför ett nöjesställe där en stor halloweenfest pågick, enligt VF. Två av de andra våldtäkterna ska ha skett inne på halloweenfesten, i två olika utrymmen där kvinnor har blivit intvingade och man sedan har man förgripit sig på dem.

Tonåringen blev kontaktad av en ung och för henne okänd man på sin väg förbi nöjesstället. Han följde efter henne längs gatan. Hon avböjde mannens inviter men lyckades inte ta sig in i porten utan blev då utsatt för en fullbordad våldtäkt. Gärningsmannen kom undan. Brottsplatsen spärrades av under tiden polisen genomförde den tekniska undersökningen och fynden från platsen ska analyseras.

Förhör har hållits med målsäganden och vittnen. Men nu efterlyser polisen fler vittnen som kan ha sett mannen och kvinnan när de båda gick tillsammans längs gatan. Polisen tror att de kan ha uppfattats som ett par. Den som tror sig ha sett kvinnan uppmanas nu att kontakta polisen.

Varför signalementet på gärningsmannen utelämnas är ovisst.