Pojke omskars på skönhetsklinik – fick brännskadad penis

Av Redaktionen

8 oktober 2018

LINKÖPING. Omskärelsen på  skönhetssalongen i Linköping gick fel och en pojke på två månader blev brännskadad. – Det är fruktansvärt. Vi vet inte om vår son får behålla sin penis, säger mamman till Expressen.

Den var en erfaren kirurg på skönhetskliniken som skulle omskära Hibas son som är två månader gammal, Ingreppet gick snett och pojkens könsorgan brändes. Det är inte första gången som det blivit komplikationer efter läkarens omskärelser, skriver tidningen, samt att pojkens skador kan leda till att han riskerar att förlora sin penis.

Samtiden försöker förgäves nå någon som kan svara på frågor på skönhetssalongen Laser Beauty Way Clinic i Linköping. Men i receptionen hänvisar man till ägaren Nada, som bara har telefonsvarare på.

Samtiden skrev om Laser Beauty Way Clinic i somras, då det enligt kliniken var högsäsong för omskärelse på pojkar.

– Vi gör tre ingrepp per dag. Sommar är högsäsong, då barnen har sommarlov, berättade en kvinna i receptionen.

Nyfödda
Kliniken gör ingreppen på så små barn som nyfödda och upp till 13 år.

På exemplevis piercingingrepp råder åldersgänser på minst 13 år i Sverige, och då måste målsman godkänna. Men att utföra dessa ingrepp går alltså att göra från nyfödd ålder.

Kvinnan i receptionen betonade att man på kliniken inte tvingar något barn som visar rädsla.

– Nej, då kan vi inte utföra det. Vi har haft flera som har fått vända tillbaka.

På klinikens hemsida står det att det är kirurgen Rasheed Karim Rishad som utför ingreppet som kostar cirka 4 000 kronor. Det sker med lokalbedövning och tar mellan en och en och en halvtimme att utföra.

Tillåtet
Omskärelse av pojkar under 18 år är tillåtet enligt lag sedan 2001 om det utförs av legitimerad läkare med smärtlindring och betryggande hygien.

Svenska landsting har tidigare utfört könsstymningar, eller omskärelse, på pojkar. Sverigedemokraterna har motionerat sedan minst 2012 om att förbjuda landsting och regioner att utföra ingreppet.

Skador
Barnläkaren Mats Reimer skrev 2015 att han ser en del skador. ”Sårinfektion, ärrbildning som kommer påverka erektionen, meatusstenos, komplikationer till ingreppet är inte helt ovanliga.”

Han skriver även att ”Vi som jobbar med barns vård och skydd är emot manlig könsstympning: Barnombudsmannen, Vårdförbundet, barnkirurgerna, barnläkarna, Läkaresällskapets delegation för medicinsk etik.”

Ologisk lag
Reimer menar att den svenska  lagen är ologisk eftersom större pojkar måste ge sitt medgivande till ritualen medan de späda som inte kan tala för sig inte behöver lyssnas till. 

Vid omskärelse av en liten pojke tas ungefär en cm lång bit av förhuden bort. Socialstyrelsen uppskattar att 2000-3000 omskärelser av pojkar görs i Sverige varje år. De flesta görs av religiösa eller kulturella skäl. Enligt judisk tro ska omskärelse ske tidigt (åttonde dagen). Muslimska pojkar omskärs ibland också tidigt men ofta långt senare.

Populärt