Löfven har prövats av riksdagen, som sa nej till honom 25 september. Nu är det dags för talmannen att föreslå Ulf Kristersson, så att riksdagsledamöterna tvingas gå från prat om utopiska lösningar till handfast omröstning.

Det är ingen överraskning att Löfven, av allt att döma, har misslyckats med sitt sonderingsuppdrag, när han rapporterar till talmannen på måndagförmiddagen. I den enda omröstning som riksdagen har genomfört efter valet, 25 september, har en stor majoritet röstat nej till Stefan Löfven som statsminister, 204 nej mot 142 ja.

Att Löfven ändå fick uppdraget två veckor efter nederlaget är att Centerpartiet och Liberalerna inte kan bestämma sig för vem de vill se som statsminister. De röstade nej till Löfven, men sa mindre än två veckor senare nej också till Ulf Kristersson.

Skälet är att C och L vill ha ”blocköverskridande” lösningar där S stöder en alliansregering. Det är en utopisk lösning som saknar all logik. Varför ska S stödja sina motståndare?

C och L har hamnat i utopins värld därför att man inte vill erkänna att Sverigedemokraterna är vågmästare i riksdagen och därför är det parti som avgör. Hade SD lagt ner rösterna om Stefan Löfven 25 september, hade han idag suttit kvar som statsminister.

Det är enbart tack vare Sverigedemokraterna som det finns möjlighet att utse en borgerlig statsminister. För alla andra är det därför redan klarlagt att en borgerlig regering bara kan bildas med stöd av Sverigedemokraterna. Något C och L försöker förtränga.

Talmannen måste nu lämna ett skarpt förslag om statsminister till riksdagen, så att man får gå från önsketänkande till konkret handling.

Vi behöver inga fler sonderingsuppdrag. Nu är det upp till bevis. Slutsnackat om omöjliga lösningar. Sverige har varit utan funktionsduglig regering i mer än en månad. Detta dödläge måste få ett slut.

Andreas Norén borde efter dagens talmansruna med partiledarna föreslå Ulf Kristersson till statsminister, så att riksdagen senare i veckan kan rösta för eller emot honom. Då har han några dagar på sig att ge Sverigedemokraterna besked om vilken inriktning han tänker stå för, och om de är rimliga kan SD lägga ner sina röster och därmed släppa fram Kristersson. Om han inte respekterar SD-väljarna och inte ger några besked, kommer Kristersson att falla. Då tar landet ett stort steg mot extraval.

Det återstår att se. Och vi kommer bara att få veta, om talmannen tvingar riksdagen att gå till omröstning. Så budskapet till talmannen är tydligt: föreslå statsminister idag!