ÖREBRO. Nordfronts tidigare utgivare Emanuel Lärkestål döms idag för 61 fall av åsiktsbrottet hets mot folkgrupp. De flesta punkterna rörde Hitlerhyllningar. Påföljden blir villkorlig dom och dagsböter på 4 000 kronor.

Domen mot Nordfronts ansvarige utgivare uppges vara det största tryckfrihetsmålet som hittills hållits i Sverige. Åklagaren åtalade Emanuel Lärkestål för hets mot folkgrupp i 107 fall men Lärkestål frias i 46 fall. De flesta åtalspunkter handlade om att publicera bilder på klistermärken föreställande Adolf Hitler, men också artiklar och en film som publicerats på Nordiska motståndsrörelsens hemsida nordfront.se.

Detta kan jämföras med HMF-domen mot Christina, 65, som nyligen dömdes på åtta åtalspunkter till fängelse för att ha skrivit i Facebookgrupper. Hon är en privatperson som har åsikter om invandringspolitiken och islam. Christina dömdes i hovrätten till tre månaders fängelse och att betala 6 300 kronor.

32-årige Lärkestål var ansvarig för en politisk webbsida som publicerar hyllningar till Hitler. Han döms till villkorlig dom och 4 000 kronor i böter. Lärkeståls påföljd motsvarar fem månaders fängelse enligt, säger domaren Björn Lindén till SVT Örebro.

– Villkorlig dom är som en varning.

Christina var inte tidigare dömd för hets mot folkgrupp. Däremot finns en annan dom i bakgrunden, försök till utpressning.

Politisk organisation
I förhör har Lärkestål sagt, enligt domen: Webbsidan Nordfront är en nationalsocialistisk nyhetssida med i huvdsak politiskt innehåll. På webbsidan belyses nyhetshändelser för syftet att sprida redaktionens  budskap. Publikationen av diverse bilder på klistermärken utgör nyhetsrapportering av en händelse, i detta fall aktivism. Lärkestål är medlem i Nordiska motståndsrörelsen som han själv beskriver som en politisk organisation. Nordfront agerar nyhetssida åt Nordiska motståndsrörelsen.

Tredje ansvarig utgivare
Emanuel Lärkestål är den tredje ansvarige utgivaren från Nordfront som döms för hets mot folkgrupp i Örebro tingsrätt.

– Man får inte publicera hakkorsflaggor eller bilder på Hitler i hyllningssyfte, säger Björn Lindén.

Nordfront byter med jämna mellanrum ut sin ansvariga utgivare. De två tidigare före Emanuel Lärkestål har också dömts för hets mot folkgrupp i Örebro tingsrätt.

– Då handlade det om 20-30 fall. Det här är det mål med flest åtalspunkter, säger Björn Lindén.

Som målvakter
Åklagaren framförde vid rättegången åsikten att man borde se hårdare på att Nordfront systematiskt byter ut ansvarig utgivare. Han jämförde dem vid målvakter för att slippa fängelse. Det skulle kunna användas av åklagaren vid en eventuell överklagan, menar Lindén.

Beträffande publicering av bilder på Hitler resonerar Lindén:

– I vissa publikationer, som till exempel historiska magasin, kan det vara motiverat att publicera bilder på Hitler på ett objektivt sätt. Men man får inte publicera hakkorsflaggor i hyllningssyfte, eller skriva att Hitler var en toppenkille. Man ska helt enkelt undvika yttranden som kränker andra.