MEDIA. SVT rapporterar att apotekspersonal med slöja upplever ”rasistiska glåpord” och ”muslimhat”. Som expert på detta har de kallat in den så kallade Näthatsgranskaren Tomas Åberg, som letar upp och anmäler pensionärer som skriver åsikter på nätet. 

Tomas Åberg, även kallad Näthatsgranskaren, ges fritt spelrum i public service. Han har anmälts för att ha plågat djur på sin gård, bytt namn och det finns även en rad andra tvivelaktiga omständigheter kring mannen. Åberg massanmäler svenskar, speciellt pensionärer, med hjälp av statsbidrag. Åberg ska också granskas av Datainspektionen för de sökverktyg han använder.

Nu är han alltså expert i SVT.

SVT Nyheter har nämligen i dagarna rapporterat om personer som vittnar om rasism och islamofobi mot anställda på apotek. Många apoteksmedarbetare bär slöja. Personal beskriver hur vissa kunder kräver att få hjälp av “enbart svenskar”, använder ”rasistiska glåpord och uttrycker muslimhat”.

Apotekskedjorna menar är det är ett nytt och växande arbetsmiljöproblem och att kunder som uttrycker eller beter sig rasistiskt kommer att anmälas. Bland annat får en anställd med slöja ofta höra kommentarer som ”ska du inte anpassa dig till vårt land?” och ”din klädsel passar inte vårt samhälle”.

– Men jag är utbildad och jobbar, hur mycket mer ska jag anpassa mig? Även om jag tar av mig sjalen så är jag fortfarande svart. Jag kan inte ta av mig min hudfärg, säger hon.

Expert
Som expert kallas nu Tomas Åberg in för att uttala sig om detta påstådda hat från kunder.

Enligt SVT blev han inte överraskad över apotekens vittnesmål. Åberg vittnar om personer som skryter på Facebook om hur de behandlar personal och använder ”N-ordet”.

– Det var snarare väntat. Det vi ser är en förlängning av språket som används på nätet. Vi ser hur de skryter om hur de vägrar ta hjälp av viss personal, säger han.

Skryter
Åberg jobbar med att leta efter och anmäla hatbrott på sociala medier. Anmälningarna skrivs ofta i grupper där rasism är normalt och uppmuntras, påstås det.

– Vi ser hur folk skryter på Facebook om hur de behandlat personal efter att ha varit på apoteket. De kan skriva att de vägrade ta emot hjälp, så får de en massa hejarop och likes från övriga medlemmar, säger Tomas Åberg.

Åberg får även breda ut sig om falska nyheter och trollfabriker, manipulerade bilder och rasism.

Vill inte expedieras av slöjbeklädda
Kronans apotek uppger att problemet har blivit så påtagligt att man i september informerade sina anställda om att kunder som utsätter kedjans anställda för rasism kommer att polisanmälas.

– Det har skett en ökning den senaste tiden av incidenter där medarbetare har trakasserats av kunder. Vi har många medarbetare som bär slöja och har haft kunder som velat att de ska ta av sig den eller som har krävt att inte bli expedierade av de medarbetarna, säger Andreas Rosenlund, informationsdirektör på Kronans apotek.