STOCKHOLM. Efter att Miljöpartiet har bytt block i Stockholm så får huvudstaden ett nytt styre. Alliansen samt MP presenterar nu sina första förslag, däribland säger man nej till planerna på att vara värd för vinter-OS 2026. Man säger även nej till Nobelcenter på Blasieholmens samtidigt som man aviserar att man inte kommer lägga några pengar på en östlig förbindelse. Miljöpartiet ser ut att bli den stora vinnaren i samarbetet.

Efter förhandlingar har nu Miljöpartiet och alliansen i Stockholm kommit överens om att man ska ta över makten i Stockholms stad. MP har tidigare reagerat med Socialdemokraterna och Feministiskt Initiativ men detta samarbete övergav man efter valet. De fem partierna presenterar nu sina första förslag, förslag som kommer få stor betydelse under den kommande mandatperioden.

Nej till Vinter-OS
Stockholms stad gick nyligen vidare som slutkandidat för att hålla i vinter-OS 2026. Nu säger det nybildade blågröna styret nej till att stå som värd. Anledningen är att man inte vill lägga skattepengar på projektet. Vinter-OS beräknades kosta 13 miljarder men experter tror att det kan bli dyrare än så. Samtidigt visar opinionsundersökningar på att stödet för att hålla i vinter OS bland svenska folket är stort.

– Vi stänger inte dörren för att arrangera OS, men vi kan inte göra bedömningen att man kan stå som värd 2026, säger Karin Ernlund (C) vid en gemensam presskonferens med Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet i Stockholms stadshus.

MP får igenom flera förslag
Något som är tydligt från uppgörelsen som presenterades är att Miljöpartiet har lyckats få igenom flera förslag. Däribland att det grönblåa styret inte kommer lägga några pengar på en östlig förbindelse under mandatperioden. Samtidigt kommer avtalet med Swedavia rörande Bromma flygplats inte förlängas efter 2038. Såldes kommer flygplatsen att försvinna om 20 år. Förutom ovan nämnda förslag öppnar man upp för att förbjuda dieselbilar på vissa gator i stan.

– Det är en riksfråga på det sättet att vi inte kan göra något med avtalet förrän det löper ut. Men det är ju ett stadsutvecklingsområde, så det handlar om att planera för bostäder och sedan säkerställa flygkapaciteten på andra platser i regionen, säger Miljöpartiets Daniel Helldén på en fråga om Bromma flygplats.

Nobelcenter föreslås flyttas
Den grönblåa koalitionen säger även nej till att bygga Nobelcenter på Blasieholmen. Istället vill man föra en diskussion med Nobelstiftelsen om att hitta en annan plats för bygget. Det föreslagna Nobelcenter har rört upp känslor i Stockholm under de gångna åren då kritiker menar på att arkitekturen inte passar in, samtidigt som man är emot att riva det gamla Tullhuset som står på platsen.

– Vi tycker att Nobelcenter är en fantastisk idé, men vi är också ense om att Blasieholmen inte är den rätta platsen. Därför kommer vi att ta upp en dialog med Nobelstiftelsen för att tillsammans hitta en lämplig lokalisering, säger Liberalernas Lotta Edholm på partiernas gemensamma pressträff.