NORRKÖPING. SD säkrar makt och flyttar fram positionerna ute i kommunerna, sakta men säkert. Det är också ett av nyvalde oppositionsrådet Matthias Olofssons första mål: – Jag vill visa att SD är pragmatiska och att det går bra att prata med oss, säger han.

Matthias Olofsson är strålande glad efter att han och Sandra Karlsson har blivit invalda till oppositionsråd. Han är på väg till rådhuset för att installera sig i ett rum när Samtiden når honom.

– Det här är jätte jättekul, säger han.

SD Norrköping har valt att dela rådsposten på två personer för att bli fler och få större bredd och kunskap. Nu har alltså SD en gruppledare i fullmäktige, Darko Mamkovic, en politisk sekreterare, Benny Sellborn och två oppositionsråd i Norrköping, där SD fick 14 mandat i valet.

– Det är bättre kunna dela upp de politiska ansvarsområdena och få fler infallsvinklar. Vi kommer snart att sätta en arbetsordning, säger Matthias Olofsson, som arbetar som informationsansvarig på Ica Sverige.

Matthias Olofsson är 47 år, uppvuxen i Arboga och bor sedan åtta år i Norrköping. Han sitter i SD:s styrelse i Norrköping, men har inte haft några kommunpolitiska uppdrag.

Lärare och entreprenör
Sandra Karlsson, 41, arbetar som lärare och har sagt att hon brinner för vård, skola och omsorg. Hon är även entreprenör och blev känd genom Tv-programmet Bonde söker fru, 2014, då hon fann kärleken i en köttbonde och bosatte sig i Kolmården.

Sandra Karlsson blev vice ordförande i SD Norrköping början av året.

Både hon och Matthias Olofsson är småbarnsföräldrar.

Man kommer att dela upp de olika områdena mellan sig, hur är inte klart än, men tanken är att ta med sig kunskap och erfarenhet från sina yrken.

– Jag arbetar med lönsamhetsutveckling genom att analysera och belysa problem för att sedan kunna driva icke produktiva kostnader ur systemen, säger Matthias Olofsson.

– Politiskt brinner jag för trygghet, vilket är naturligt då jag har två små barn.